°

Köşe Yazarı

Özgür Dönmez

ozgurdonmez@gmaill.com

  •  20 Ocak 2023
  • Çamlıca(Hodar) köyünün Höşmerim Tatlısı


    Herkese merhabalar,
    Kırıkkale’de Köy köy gezip yöresel lezzetlerini keşfetmeye devam ediyorum bu ay keşfettiğim yeni lezzetimiz: Kırıkkale’mizin Bahşılı ilçesi Çamlıca ( Eski adı Hodar) Yörük Türkmen köyünün Hoşmerim ya da Höşmerim tatlısı, yüzyıllardır nesilden nesle aktarılarak yapılan bir tatlı.
           Çamlıca Höşmerim tatlısı: Süt ile un , 50 cm çapında 15 cm derinliğinde Bakır tencerede karıştırılıyor ardından ocağa alınıp tereyağı eklendikten sonra kısık ateşte 1 saate yakın  “Esiren” denilen metal hamur kesme ve kazıma aparatı ile sürekli karıştırılıyor , Höşmerim piştikten sonra 1 çorba kaşığı petek ya da süzme bal Höşmerimin üzerine dökülüyor  ve sıcağın etkisi ile bal erimeye başlıyor , Çamlıca Köyünün muhteşem Höşmerim Tatlısı ortaya çıkıyor sıcak sıcak afiyet ile yeniyor, damakta  bıraktığı lezzeti tarif etmem imkansız!!!
    Çamlıcalı bir yakınınız , tanıdığınız varsa bu lezzeti muhakkak yaptırın asla pişman olmazsınız!!!
          Çamlıca Köyümüze has “Höşmerim Tatlısı ”gibi Ülkemizin dört bir yanında “Höşmerim Tatlısı”adı altında farklı malzemeler ve yöntemler kullanılarak  yapılan bir çok tatlı var bunlar : Marmara başta olmak üzere Ege, İç Anadolu bölgelerinde üretilen “Höşmerim” bir çeşit irmik helvası olarak da adlandırılıyor.
       Bazı illerimizde irmik yerine un konuyor ve un helvasına “Höşmerim ”de deniliyor, Balıkesir ve Bursa başta olmak üzere Çanakkale, Tekirdağ, Kırklareli ve İzmit , “Höşmerim” adı altında tatlı yapılıyor. Höşmerim tatlısının geçmişi o kadar eski ki  Evliya Çelebi, "Seyahatname"sinde bu tatlıdan bahsediliyor yani anlayacağınız Çamlıca Köyü’ nün dillere destan tatlısının tarihi çok eski ve hak ettiği yerde değil! İnşallah ilerde “Coğrafi İşaret” alınarak “Çamlıca Höşmerim” adı aldında patentlenir, ülkemizde Höşmerim tatlısına Coğrafi İşaret almış birçok yöre var bunları sıra ile sayarsak: Balıkesir Höşmerim Tatlısı (Balıkesir Peynirli İrmik Helvası) ,Beypazarı Höşmerim Tatlısı (Beypazarı Un Helvası). Çankırı Höşmerim Tatlısı (Çankırı Un Helvası) ,Kırşehir Höşmerim Tatlısı (Kırşehir Un Helvası) , Konya Höşmerimi, Mengen Höşmerimi (Mengen Un Helvası). Sivrihisar Höşmerim Tatlısı (Sivrihisar Un Helvası) yazıma burada son verirken Kırıkkale Pastacılar Aşçılar Kebapçılar Dernek başkanı olarak Yöresel lezzetlerimizin takipçisi olmaya devam edeceğim, inşallah Kırıkkale’mizin mutfağını hemşerilerimizin desteği ile hak ettiği yere getireceğiz.

    Yazar Yorumları

    Yorum Yaz

    81812

    Hakkımızda

    Kirikkalehaber.net'de kırıkkale'ye dair önemli haberleri, Kırıkkale son dakika haberlerini ve Kırıkkale ile ilgili gelişmeleri, hava durumu ve namaz vakitlerini bulabilirsiniz.

    Uygulamamız

    Üyeliklerimiz

    İha üyesidir

    İletişim

    Ovacık Mah. 590. Sk. Gökarık Apt. No: 5/6 Kırıkkale

    info@gazetekale.com

    03183331171

    03183331171