KIRIKKALE
24°
01:42

İkindi'ye Kalan Süre

Kan bağışı sosyal sorumluluktur

Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş, ‘14 Haziran Dünya Kan Bağışçıları Günü’ nedeniyle açıklamalarda bulundu.


DUYARLI VE GÖNÜLLÜ OLUNMALI 
Ağırtaş, “Kan bağışı, gönüllü ve kan bağışına uygun bir bağışçıdan (donör) çeşitli kan ürünleri elde etmek amacıyla kan merkezleri tarafından kan alınmasıdır. Kan bağışı yapmak için, duyarlı ve gönüllü vatandaşlar, kan bağış merkezlerine giderek kan verebilmektedirler. Kan verecek kişinin 18-65 yaş grubunda olup en az 50kg olması gerekmektedir. Kan bağışında bulunacak kişi, bir seferde en fazla yarım litre (500cc) kan verebilmektedir. Yani, sahip olunan kanın %8-%9'u verilebilir.”

HER YIL, YAKLAŞIK 4 ÜNİTE KAN BAĞIŞLANABİLMEKTE
“Erkekler iki ayda bir, kadınlar ise üç ayda bir kan bağışında bulunabilmektedirler. Kan bağışından sonra hücreler kendini yaklaşık 2 ayda toparlar. Bu yüzden, periyodik olarak kan vermede herhangi bir sorun öngörülmez. Aksine, faydaları olduğu söylenebilir. Her yıl, yaklaşık 4 ünite kan bağışlanabilmektedir. Yapılacak olan kan bağışı birçok insana yaşam umudu olabilir. Kan bağışının olmadığı bir toplumda, her gün binlerce kişi hayatını kaybedebilir.”

KANA İHTİYAÇ DUYACAĞI DA BİR GERÇEK
“Bu sebep ile düzenli kan bağışında bulunmak insanların hayatını kurtarır. Kan bağışı, bir sosyal sorumluluk olup, bir gün herkesin kana ihtiyaç duyacağı da bir gerçektir. Kan bağışının ücretsiz gönüllülük esasında yapıldığının da unutulmaması ve bu bilinç ile yapılması gerekir. Bu vesile ile kan bağışı yapmanın önemini bir kez daha hatırlatarak sağlıklı tüm vatandaşlarımızı kan bağışında bulunmaya davet ediyoruz” dedi.

Haber: Ahmet Gökdemir 

İlginizi Çekebilir

Sağlık okuryazarlığı hayatımızın bir parçası olmalı 

İlginizi Çekebilir

‘Güç sende, biz de yanındayız’

İlginizi Çekebilir

İl Sağlık Müdürlüğü, “İnsan ömrünün üçte biri iş yerinde geçiyor”

Haber Yorumları

Yorum Yaz

30292

Hakkımızda

Kirikkalehaber.net'de kırıkkale'ye dair önemli haberleri, Kırıkkale son dakika haberlerini ve Kırıkkale ile ilgili gelişmeleri, hava durumu ve namaz vakitlerini bulabilirsiniz.

Uygulamamız

Üyeliklerimiz

İha üyesidir

İletişim

Ovacık Mah. 590. Sk. Gökarık Apt. No: 5/6 Kırıkkale

info@gazetekale.com

03183331171

03183331171