KIRIKKALE
21°
01:8

Öğleye kalan Süre

Kanserde erken teşhis önem taşıyor

İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş, “1-31 Ocak Ayı Serviks Kanseri Farkındalık Ayı” nedeniyle açıklama yaptı. Ağırtaş, “Bir kanser türü olan Rahim Ağzı Kanserinin, tarama yöntemleri ile erken tanı alındığında hastalığa bağlı ölüm oranlarının büyük oranda


BİLİNÇLENDİRMELER YAPILIYOR 
Ağırtaş, açıklamasında şu ifadelere yer verdi, “Her yıl Ocak ayı Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık oluşturmak adına ay boyunca çeşitli etkinlikler belirlenmiş olup dünyanın birçok ülkesinde hastalığa dikkat çekmek üzere faaliyetler düzenlenmektedir. Ülkemizde de farkındalık etkinlikler yapılmakta, tarama programlarımız tanıtılarak halkımızı bu konuda bilinçlendirmeye çalışılmaktadır. Rahim ağzı kanseri önlenebilen bir hastalıktır. Rahim ağzı kanseri erken teşhis edildiğinde yüksek oranda tedavi edilebilir bir kanser türüdür. 30 yaşın üzerinde olup tedavi edilmemiş Human Papilloma Virüs (HPV) ile bulaşan diğer enfeksiyonların olması. Çok doğum yapmak ve ilk doğumu erken yaşta yapmak"


KANSER TEŞHİSİNİ KOLAYLAŞTIRMAKTA
“Zayıflamış bağışıklık sistemi (İnsan İmmün Yetmezlik Virüsü/HIV gibi) hastalıkların olması.Tarama ve erken teşhis ile tedavisi mümkün olan rahim ağzı kanseri, günümüzde kanserden ölüm nedenleri arasında çok geride yer almaktadır. Rahim ağzı kanseri HPV ile ilişkili olan en yaygın hastalıktır. Neredeyse tüm rahim ağzı kanserleri HPV enfeksiyonu nedeniyle gelişmektedir. HPV’nin tespiti, erken dönemde rahim ağzındaki kanser öncülü değişikliklere işaret ederek kanser teşhisini kolaylaştırmaktadır. Günümüzde rahim ağzı kanserini önlemeye veya erken tespit etmeye yardımcı olmak üzere geliştirilmiş iki tarama testi yaygın şekilde kullanılmaktadır.”

TARAMA ESASINA DAYANAN BİR TESTTİR
“HPV testi; rahim ağzındaki hücresel değişikliklere neden olabilecek virüsün (Human papilloma virüsü) rahim ağzı hücrelerinde tespiti esasına dayanan bir testtir. Pap Smear Testi; uygun şekilde tedavi edilmezse rahim ağzı kanserine dönüşebilecek olan prekanseröz durumları (rahim ağzındaki hücre değişiklikleri) tarama esasına dayanan bir testtir. Her iki test de son derece basit ve ağrısız işlemler olup aynı anda yapılmaktadır. 30-65 yaş aralığındaki kadınlara her 5 yılda bir HPV ve Pap Smear Testi uygulanmaktadır.  30-65 yaş aralığındaki tüm kadınlarımızı rahim ağzı kanseri taramalarını ücretsiz olarak yaptırabilecekleri, Toplum Sağlığı Merkezlerinin bağlı birimi olarak faaliyet gösteren Fabrikalar Mahallesi 25. Sokak No:3 (Eski Tıp Fakültesi Hastanesi Binası) adresinde hizmet veren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezine (KETEM) bekliyor, polikliniklerimizden ücretsiz yararlanmaya davet ediyoruz.”

Haber: Burak Çalışkan 

İlginizi Çekebilir

Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü’ne ziyaret

İlginizi Çekebilir

Ağırtaş, "Ücretsiz meme kanseri taraması yaptırabilirsiniz"

İlginizi Çekebilir

UMKE ekipleri 114 kişiye ulaştı 

Haber Yorumları

Yorum Yaz

10461

Hakkımızda

Kirikkalehaber.net'de kırıkkale'ye dair önemli haberleri, Kırıkkale son dakika haberlerini ve Kırıkkale ile ilgili gelişmeleri, hava durumu ve namaz vakitlerini bulabilirsiniz.

Uygulamamız

Üyeliklerimiz

İha üyesidir

İletişim

Ovacık Mah. 590. Sk. Gökarık Apt. No: 5/6 Kırıkkale

info@gazetekale.com

03183331171

03183331171