KAYI BOYUNUN ALP KIYAFETLERİ
Kurulan çadırlar, giyilen geleneksel kıyafetler ve sergilenen oyunlarla Yörük kültürü tanıtıldı. 28. Karakeçili Uluslararası Kültür Şenlikleri'nde mehter takımı tarafından ezgi ve marşlar seslendirildi. Türklerin yüzyıllar öncesine dayanan at üzerinde ok atma kültürü de yeniden canlandırıldı. At üzerinde Kayı boyunun Alp kıyafetleri ile hedefleri vuran sporcular, izlemeye gelen vatandaşların beğenisini topladı. Karakeçili Belediye Başkanı Veysel Aydemir ise şenliğin anlam ve önemine dair konuşma yaptı. Başkan Aydemir, "Biz çok heyecanlıyız. Uzun zaman sonra şenliklerimizi yapıyoruz. Türkiye'nin dört bir yanından gelen misafirlerimize aynı kültüre sahip olduğumuzu ispatlamak istiyoruz. Geçmişte yaşadığımız örf ve adetlerimizi düzenlediğimiz bu şenliklerle hatırlatmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.
KARAKEÇİLİ İÇİN ÖNEM ARZ EDİYOR
Başkan Aydemir’in konuşmasının ardından konuşma yapan Karakeçili Kaymakamı Ali Can Uludağ ise İlki 1995 yılında gerçekleşen bu Kültür Festivalinin 28'incisini icra ettiklerini belirterek, "Bu yılki şenliklerin gerçekten önemi çok büyük. Pandemi dolayısıyla ara verilen etkinlikler, bu yıl yeniden yapılmaya başlandı. Burada Türkiye'nin dört bir yanından misafirlerimizi ağırlıyoruz. " dedi.
YÖRÜKLERİ BİR ARAYA GETİREN BİR ŞENLİK
Şenlikte vatandaşlara hitap eden Vali Vekili Ahmet Sait Kurnaz, Karakeçili aşiretinin 1071 Malazgirt Zaferi’yle Anadolu’ya geldiğinin altını Çizdi. Kurnaz, “Bu yıl 28. Düzenlenen Karakeçili Uluslararası Kültür Şenliğinde aranızda bulunmakta çok mutluyum. Bildiğiniz gibi şanlı Türk tarihi içerisinde oğuzların, oğuz boylarının rolü çok büyüktür. Oğuzların, iki kolundan biri olan, Bozokların kayı boyu ile bu boyun Karakeçili aşireti önemli bir yere mensuptur. Karakeçililer, 1071 Malazgirt Malazgirt Savaşıyla beraber Anadolu’ya gelmişlerdir. Ankara bölgesine gelen Karakeçililer, Karacadağ yöresini kendilerine yurt edinmiştir.”
TARİHİ GEÇMİŞ GELECEĞE AKTARILIYOR
“Ankara bölgesine yerleşen Karakeçili cemaati, bu içinde bulunduğumuz Karakeçili’yi oluşturmuşlardır. Tarihimizi, geçmişimizi, gelenek ve göreneklerimizi genç nesillere öğretmek bilgileri aktarmak geleceğimiz için çok önemlidir. Bu öğretmede sadece yazıyla olmaz, burada görsel olarak düzenlenen şenliklerin, bu şenliklerde yapılan etkinliklerin, gençlerimizin ve çocuklarımızın hafızasında yer etmesi çok önemlidir. İşte ilki 1995 yılında yapılan Karakeçili Uluslararası Kültür Şenliği, Karakeçili aşiretleri ile beraber diğer Yörükleri Türk Cumhuriyetlerden gelen katılımcıların, onların temsilcilerini bir araya getirmektedir. Bu şenlikler bizim birlik ve beraberliğimizi güçlendiriyor. Sevincimizi coşkumuzu paylaşmamızı sağlıyor. Birbirimizi tanımamızı sağlıyor. Ben bu vesile ile bu şenliğin hazırlanmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi. Vali Yardımcısı Kurnaz ve beraberindeki protokol üyeleri Yörük çadırlarını gezdi. Gün boyu devam eden etkinliklere çok sayıda Kırıkkaleli vatandaş katılım sağladı.
Haber: Ahmet Gökdemir
Karakeçili'de alt ve üst yapı çalışmaları sürüyor
Karakeçili'de hububat hasadı başladı
Ceşnigir Kanyonunda Cumhuriyet coşkusu
Kirikkalehaber.net'de kırıkkale'ye dair önemli haberleri, Kırıkkale son dakika haberlerini ve Kırıkkale ile ilgili gelişmeleri, hava durumu ve namaz vakitlerini bulabilirsiniz.
Ovacık Mah. 590. Sk. Gökarık Apt. No: 5/6 Kırıkkale
info@gazetekale.com
03183331171
03183331171