KIRIKKALE
21°
02:44

İmsak'a Kalan Süre

Kocataş, "Gıdanın geleceği elimizde"

GIDABİRDER Kırıkkale İl Temsilcisi Zekiye Kocataş, Dünya Gıda Günü ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kocataş, “Tüm toplumu gıda israfına karşı etkili adımlar atmaya davet ediyorum” dedi.


KITLIK TEHLİKESİ ARTIYOR
GIDABİRDER Kırıkkale İl Temsilcisi Zekiye Kocataş, her yıl 16 Ekim’de kutlanan ‘Dünya Gıda Günü’ ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bu yılın gündemini ‘Gıdanın Geleceği Elimizde’ olarak belirlediklerini belirten Kocataş, “Günümüz şartlarında iklim krizleri ve yanlış politikalar sonucunda karşı karşıya kalınan kıtlık tehlikesi, güvenilir gıdaya ulaşmaktaki zorluklar ve eşitsizlikler her gün daha da büyüyen sorunlar olarak karşımıza çıkmaktadır. İşte bu sorunlar karşısında, 16 Ekim Dünya Gıda Günü’nün öneminin, gıda güvenliği, sürekliliği ve herkes tarafından ulaşılabilirliği çerçevesinde değerlendirilmesini ve tüm bireyler tarafından günün anlam ve öneminin anlaşılmasını hedeflemekteyiz.” dedi.

“GÜVENİLİR GIDAYA ULAŞIM ORANI DÜŞTÜ”
Ne yazık ki iklim krizi, tarım kaynaklarının doğru kullanılmaması, plansız üretimler, tüketim çılgınlığı ve hem bireysel hem de toplumsal gıda israfları sonucunda, güvenilir gıdaya ulaşım oranları oldukça düşmüştür. Hem ülkemizde hem de dünyanın birçok noktasında insanlar sağlıklı beslenme için gerekli olan gıdaya ulaşamamaktadır. Ulaşabilen insanlar ise güvensiz, sağlıksız gıda ile ya da pek çok taklit-tağşiş tuzakları ile karşılaşmaktadır. İşte bu konjonktürde, GIDABİRDER olarak, gitgide büyüyen ancak görülmek istemeyen gıda krizinin önüne geçmek için ilk adımın; her bir bireyin, ailenin, toplumun kolektif olarak gıda israfını önlemek için harekete geçmek olduğuna inanıyoruz. Bu ilk adımın, hem kolay hem de etkili olduğunu düşünüyoruz. Bugün tüm bireylerin evinde, işyerinde, toplu tüketim alanlarında gıda israfına karşı temel düzenlemeler yapması ile israfın önüne geçilmesi için domino etkisi yaratacak adımlar atılmış olacaktır. Bu nedenle öncelikle meslektaşlarımızı bu düzenlemeler konusunda öncülük etmeye, tüm toplumu ise gıda israfına karşı bu kolay ama etkili adımları atmaya davet ediyoruz.” ifadelerini kullandı. 

“TEK TARAFLI BAŞARI İMKANSIZ”
Tek taraflı başarının imkansız olduğunu getiren Kocataş, “Gıda krizinin önlenmesi ve ortadan kaldırılması için ise, daha kapsamlı ve organize adımlar atılması gerekmektedir. Bu adımlar için kamu ve sanayi otoriteleri, gıda üreticileri, sivil toplum kuruluşları ve odaları ile hep beraber hareket edilmesi şarttır. İklim krizlerinin önüne geçilmesi, doğal kaynak tüketimlerinin ve karbon salınımlarının azaltılması,  yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelimin arttırılması, tarım politikalarının yeniden ele alınarak tarımın ülkemizde yeniden verimli hale getirilmesi, üretim için doğru planlamaların yapılması ve tabii ki tarladan çatala gıda üretiminin her aşamasında nitelikli istihdama yeteri kadar yer verilmesi sonucunda gıda krizinin önlenmesi ve ortadan kaldırılması sağlanabilecektir. Tüm bu eylemlerin gerçekleştirilmesi ve başarıya ulaşabilmesi için kamu ve sanayi otoritelerinin, üreticilerin, sivil toplum kuruluşlarının birlikte hareket etmesi şarttır. Tek taraflı olarak bu adımların başarıya ulaşması imkansızdır.” dedi.

"GIDA MÜHENDİSLERİ TOPLUMA DEĞER KATIYOR"
Gıda mühendislerinin topluma değer kattıklarını belirten Kocataş, “Tüm bu adımlarda GIDABİRDER yönetim kurulu ve üyelerinin her zaman göreve hazır olduğunu ve yapılacak tüm çalışmalar da en önde gelen destekçiler olacağımızı buradan bir kez daha belirtmek isteriz. Son olarak ise güvenilir gıdanın sağlanması ve toplumlar tarafından güvenilir gıdaya ulaşılması konusunda en önemli etkenlerden biri de gıda mühendisleri ve sektörde çalışan teknik personeller olduğunun bilinmesini isteriz. ‘Gıda Güvenliğinin Güvencesi, Gıda Mühendisi’ diyerek nitelikli istihdamın önemini birçok sivil toplum örgütü benimsemiş ve dile getirmiştir.  Bugün gıda mühendisleri gıda sektöründe her kolda ve alanda yer almaktadır ve hem çalıştıkları kurumlara hem topluma katma değer oluşturmaktadırlar.” dedi.

“GIDANIN GELECEĞİ HEPİMİZİN ELİNDE”
Gıda’nın hepimizin geleceği olduğunu dile getiren Kocataş, “Doğru hammaddenin satın alınması, üretimin en verimli şekilde planlanması, proseslerin gerçekleştirilmesi, kalite güvence ve kontrollerin yürütülmesi, satış ve pazarlama alanında, kamuda ve özel sektörde denetim konularında gıda mühendisleri ‘’Güvenilir Gıda’’ için çok güzel işlere imza atmaktadır. Buna rağmen ne yazık ki ülkemizde hala gıda mühendisi istihdamı gereken ve yeterli seviyelere ulaşamamıştır. Birçok gıda üreticisi, gıda mühendisi istihdamı etmemekte ya da gıda mühendislerini maddi-manevi zorlu şartlarda çalıştırmaktadır. Karşı karşıya olduğumuz gıda krizinin önlenmesinde önemli bir göreve sahip olan gıda mühendislerinin, önümüzdeki dönemlerde gerek kamu gerekse özel sektörde istihdamın artırılmasını, çalışma koşullarının iyileştirilmesini tüm meslektaşlarımız adına talep etmekteyiz. Her zaman hem faaliyetlerimiz hem de demeçlerimiz ile dile getirdiğimiz istihdam konusunu ve talebimizi bir kez daha 16 Ekim Dünya Gıda Günü’nde, ilgili mercilere sunarız. ‘Güvenli ve Sürdürülebilir Gıda’ için bireysel ve toplumsal olarak farkındalık sahibi olduğumuz, kamuda ve özel sektörde otoritelerin daha duyarlı olduğu, ‘Güvenilir Gıdanın Güvencesi, Gıda Mühendisi’ sloganıyla sivil toplum kuruluşlarının aynı yolda birbirine destek alarak yürüdüğü daha aydınlık yarınlar dileyerek herkesin 16 Ekim Dünya Gıda gününü kutlarız.  Unutmayalım ki bireyden topluma, tarladan çatala ‘Gıdanın geleceği hepimizin elinde”

Haber Yorumları

Yorum Yaz

44391

Hakkımızda

Kirikkalehaber.net'de kırıkkale'ye dair önemli haberleri, Kırıkkale son dakika haberlerini ve Kırıkkale ile ilgili gelişmeleri, hava durumu ve namaz vakitlerini bulabilirsiniz.

Uygulamamız

Üyeliklerimiz

İha üyesidir

İletişim

Ovacık Mah. 590. Sk. Gökarık Apt. No: 5/6 Kırıkkale

info@gazetekale.com

03183331171

03183331171