Kutluca, 2025 bütçesinin hayırlar getirmesine yönelik temennilerde bulunurken, bütçenin kıymetli olduğunu belirterek, “Bütçe, bir ülkenin tüm politikalarının aynasıdır. Toplumun kaynaklarını adil, şeffaf, verimli bir şekilde kullanma taahhüdü olduğu için kıymetlidir” dedi.
Kutluca, Genel Kurul’da hazırlanan bütçenin Türkiye’nin sorunlarına çözüm üretmediğini ifade ederek, “Bütçeyi aslında iktidar değil, geçim mücadelesi veren yoksul halkın kendisi yapacaktır. Çünkü ya doğrudan ceplerindeki son kuruşu verecekler ya da iktidar, dolaylı vergilerle o cepleri boşaltacaktır” dedi.
TBMM içerisinde kabul edilen bütçenin tarih için önemli bir not olduğunu ifade eden Kutluca, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile oluşan iki başlılığa dikkat çekerek, “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’yle, bütçenin Cumhurbaşkanlığı tarafından hazırlanıp Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından uygulanması, bütçe yönetiminde iki başlılık oluşturmaktadır. Bu iki başlılık, bütçe politikalarında bütünlüğü bozduğu için yanlıştır. Ekonomi yönetiminde bağımsızlığı zayıflattığı için yanlıştır. Halkın iradesini göz ardı ettiği için yanlıştır. Meclis’i, sadece noter makamı gören Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, bu sorumluluğa gölge düşürmeye çalışsa da bizler bunun karşısındayız, kararlıyız. Aziz milletimizin hak ettiğini, talep ettiğini söylüyoruz” diye konuştu.
Hazırlanan bütçenin bir hükümetin kimliği olduğunu ifade eden Kutluca, hazırlanan bütçe ile hükümetin ekonomi anlayışının ortaya konulduğunu belirterek, “O zaman bu iktidarın 2025 bütçe rakamlarına bir bakalım; bütçe giderleri 14 trilyon 731 milyar lira, bütçe gelirleri ise 12 trilyon 800 milyar lira. Öngörülen bütçe açığı yaklaşık 2 trilyon lira. Bu bütçenin en dikkat çekici rakamı ‘faize’ ödenecek miktardır. 2025 yılında faiz giderinin 1,9 trilyon lira olacağı öngörülüyor. 2025’te milli gelire oranla faiz gideri son 13 yılın zirvesinde” ifadelerini kullandı.
Bakanlıklara ayrılan bütçelere de dikkat çeken Kutluca, “Eğitime ayrılan pay 1 trilyon 452 milyar lira. 2002'de yani bu iktidar işbaşına gelmeden önce eğitime ayrılan pay yüzde 17,18 iken, 2025'te 9,73'e geriliyor. Eğitim böyle de diğerleri farklı mı? Sadece bir örnek vereyim; tarım da eğitim gibi en stratejik alanlardan birisi. Fakat çiftçi destek programlarına ayrılan pay sadece 135 milyar lira! Karşımızdaki bu bütçe öyle bir bütçe ki, bunun gibi yüzlerce örnek vermek mümkün. Özetle şunu diyebiliriz; çiftçiye, üreticiye, esnafa verilen desteği toplasanız, faize ödenecek paranın yanına yaklaşamıyor bile” dedi.
Talim ve Tashih-i Huruf kursu açıldı
Kimliklerini değiştirmeyenlere uyarı!
Bilim Merkezi ilk dönem mezunlarını verdi
Kirikkalehaber.net'de kırıkkale'ye dair önemli haberleri, Kırıkkale son dakika haberlerini ve Kırıkkale ile ilgili gelişmeleri, hava durumu ve namaz vakitlerini bulabilirsiniz.
Ovacık Mah. 590. Sk. Gökarık Apt. No: 5/6 Kırıkkale
info@gazetekale.com
03183331171
03183331171