Yapılan denetimlere göre, 63 ilde gıda ürünlerinde hileli işlemler tespit edilirken, 18 ilde ise hiçbir işletmenin gıda hilesi yapmadığı belirlendi. Bakanlık, "Taklit ve Tağşiş Yapılan Gıdalar" ve "Sağlığı Tehlikeye Düşürecek Gıdalar" listelerini düzenli olarak yayımlayarak, hem gıda üreticilerini hem de tüketicileri bilgilendiriyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, ülke genelinde yapılan sıkı denetimler sonucunda 63 ilde gıda hilesi yapıldığına dair tespitlerde bulundu. Hileli gıdalar, farklı kategorilerdeki temel tüketim ürünlerini kapsıyor. Bakanlık tarafından yapılan açıklamalara göre, bu illerde faaliyet gösteren 90 firma, ürünlerinde taklit ve tağşiş yaparak halk sağlığını tehlikeye atmakla suçlandı ve "kırmızı liste"ye alındı.
Denetimlerde en fazla hile yapılan gıda ürünleri şu şekilde sıralandı:
Zeytinyağı: Zeytinyağına tohum yağı eklenerek, orijinal zeytinyağı yerine sahte ürünler üretildi. Et ve Et Ürünleri: Dana eti olarak satılan ürünlerde at ve eşek eti kullanıldığı, bazı ürünlere ise tavuk eti karıştırıldığı tespit edildi. Süt ve Süt Ürünleri: Peynirlerde, özellikle yağ oranının düşürülerek kalitesiz ürünler üretildiği belirlendi. Baharatlar: Gıda boyaları eklenerek, doğal baharatlar gibi satılmaya çalışılan ürünlere rastlandı. Unlu Mamuller: Lahmacun ve börek gibi ürünlerde, standartlara aykırı içeriklerin kullanıldığı ortaya çıktı.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, denetimlerin ardından Türkiye'nin 18 ilinde hiçbir gıda üreticisinin gıda hilesine başvurmadığı belirtildi. Bu illerdeki gıda üretim tesisleri ve satış noktaları, gıda güvenliği standartlarına tamamen uyumlu çalışarak, tüketicilerin sağlığını tehdit etmeyen ürünler üretmeye devam ediyor. Temiz gıda üretimi konusunda örnek teşkil eden bu iller, sağlıklı gıda üretiminin yapıldığı bölgeler olarak dikkat çekiyor.
Ağrı, Ardahan, Artvin, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Düzce, Erzincan, Hakkari, Karabük, Kars, Kastamonu, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Uşak, Van. Bakanlık tarafından yayımlanan listede Kırıkkale’de yer alırken, il genelindeki gıda üretim ve tüketim noktalarının denetimleri sıkı bir şekilde sürdürülüyor. Kırıkkale’de ki gıda işletmelerinin de düzenli denetimlerle taklit ve tağşişten uzak, sağlıklı üretim yapması gerektiği ifade ediliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda güvenliğini sağlamak amacıyla denetimlerini sıkılaştırarak, vatandaşların sağlığını tehdit edebilecek her türlü gıda hilesine karşı kararlı bir şekilde mücadeleye devam edeceğini duyurdu. Bakanlık, özellikle hileli ürünlerin tespiti konusunda vatandaşları bilinçlendirme çalışmalarını da artıracak.
Gıda güvenliği ve sağlığına dikkat çeken Bakanlık yetkilileri, vatandaşları gıda alırken etiket okuma ve güvenilir kaynaklardan alışveriş yapma konusunda uyardı. Ayrıca, sağlığa zararlı gıda ürünlerine dair şikâyetlerin, Bakanlık’ın ilgili birimlerine yapılabileceği belirtildi. Denetimlerin devam edeceği ve hileli gıda üreticilerine yönelik idari ve hukuki yaptırımların uygulanacağı ifade edildi.
Güvenlik ve asayiş durumu görüşüldü
MKE’den kuruluş yılına özel klip
Kırıkkale'de nöbetçi eczaneler hangileri?
Kirikkalehaber.net'de kırıkkale'ye dair önemli haberleri, Kırıkkale son dakika haberlerini ve Kırıkkale ile ilgili gelişmeleri, hava durumu ve namaz vakitlerini bulabilirsiniz.
Ovacık Mah. 590. Sk. Gökarık Apt. No: 5/6 Kırıkkale
info@gazetekale.com
03183331171
03183331171