KIRIKKALE
21°
01:45

İkindi'ye Kalan Süre

Bozlak türküleri hayatın gerçeğidir

1930 yılında Keskin'de doğan, 'Açtım perdeyi durnamı gördüm', 'Allı Durnam Bizim Ele Varırsan' gibi önemli eseriyle halkın gönlüne taht kuran merhum Hacı Taşan’ın eserlerini günümüzde yeğenleri ‘Taşan Kardeşler’ yaşatıyor.


MANEVİ MİRASIN VAZGEÇİLMEZ İSİMLERİ
Kırıkkale’nin Keskin ilçesinde emek, alın teri, mücadele kokan boz toprakların türkülerini gün yüzüne çıkartan ve Abdallık kültür geleneğinin son temsilcileri arasında yer alan  “Taşan Kardeşler” bu manevi mirasın vazgeçilmez isimleri arasında.  Sultan II. Abdulhamid tarafından kız mektebi olarak yaptırılan ve günümüzde Hacı Taşan Kültür Merkezi olarak hizmet sunan Taş Mektep’te bu gelenek sürdürülüyor.

BOZKIR TOPRAKLARI TÜRKÜLERLE RENKLENİYOR
“Bugün ayın ışığı, elinde bal kaşığı, gine nerden geliyon da mahlenin yakışığı” gibi dizeleri ve yanık sesiyle bozkır topraklarına renk katan Taşan’ın eserleri halen günümüz sanatçıları tarafından söylenmekte.  En eski tarihine sahip olan bu yörede Hacı Taşan'ın ismi, Keskin türküleriyle adeta özdeşleşmiş durumda. Merhum Taşan’ın geride kalan hatırasını yaşatmak, gelecek nesillere aktarmak amacıyla kurulan Taşan Kardeşler; Suat Taşan, Nusret Taşan, Abidin Taşan ve Duran Taşan’dan oluşuyor.

YEĞENLERİNİN AĞZINDAN ‘HACI TAŞAN’
Taşan Kardeşler grubu adına Duran Taşan, Türk Halk Müziği’nin önemli değerlerinden olan merhum Hacı Taşan’ı ve bozlak türkülerinin hikayelerini anlattı. Hacı Taşan’ın, Neşet Ertaş’ın ustası, Muharrem Ertaş’ın öğrencisi olduğunu belirten Taşan; “Abdal geleneğini temsil eden ozanlarımızdandır. Önemli eserleri Türk Halk Müziğini kazandırmış ozanımızdır. Taşan kardeşler de o geleneği devam ettiren abdal müziğini, bozlağını, ağıtları, Keskin ağırlamasını kuşaktan kuşağa aktaran grubumuzun ismidir” dedi.

TÜRKÜLER, YAŞANMIŞ HİKAYELERDİR
Türkülerin yaşanmış hikayelerden ortaya çıktığını belirten Taşan, “Burada bozlak insanların dinlerken hem hüzünlendiği, Türk insanı biraz acıyı sever yemekte de acıyı sever, türküde de acıyı sever. Bizim burada insanlarımız gibi akşamdan yatıp sabahtan kalkıp bir türkü olması formatı değildir. Mutlaka yaşanmış bir hikayesi vardır. Mesela; Ankara'da yedim taze meyveyi, ot çiğnemişsin yalan dünyayı, Keskin'den de sildirmeyin künyeyi, söyleyin anama anam ağlasın anamdan gayrisi başkası yalan ağlasın. Bu da bir hikaye sonucu gerçekleşmiştir.”

BU DEĞERİ YENİ KUŞAKLARA AKTARACAĞIZ
“Bu geleneğin son temsilcileri olarak Keskin ilçemizde bu kültür mirasını, manevi değere en iyi şekilde sahip çıkarak yaşatmanın, bizden sonra gelecek kuşaklara aktarmanın çabası ve gayreti içerisindeyiz. Yani bu bozlak türküler sofradaki ekmek gibidir. Hayatımızdaki su gibidir. Hayat biçimimizdir. Hayatımızdan gerçekleri sunduğumuz bir şeydir. Bugüne kadar Muharrem Ertaş ile Çekiç Ali ile Hacı Taşan ile rahmetli Neşet Ertaş ağabey ile sunuldu. Ondan sonraki kuşak da bizleriz. Elimizden geldiği kadar yine eserler yapmaktayız" ifadelerini kullandı.

Haber Editörü: Volkan Bostancı

Kaynak: İHA

KESKİN'İN BÜLBÜLÜ HACI TAŞAN
Kırıkkale’nin yetiştirdiği en büyük değerlerden biri olan Hacı Taşan, nüfus kayıtlarına göre 7 Mart 1930 tarihinde Keskin ilçesinin,  türkülere konu olan ve halk arasında “Hacelobası” olarak bilinen Hacıaliobası köyünde doğmuştur. Bazı araştırmalara göre ise Hacı Taşan, 1925 yılında Kırtıllar köyünde dünyaya gelmiştir. Daha 10-12 yaşlarında iken üstat Muharrem Ertaş’tan bağlama dersleri almış, aldığı dersleri kendi yeteneği ve mahalli sanatçılarla pekiştirmiştir. Yöre halkı tarafından olukça sevilen ve benimsenen Taşan, “Keskin Bülbülü” olarak adlandırılmıştır.

Yıllarca bağlama çalıp, türkü söyleyen Hacı Taşan, kendisi gibi abdal kültüründen gelen ve Neşet Ertaş ile teyze çocuğu olan Naile Hanım ile hayatlarını birleştirmiştir. 1950’lerin ikinci yarısında yöre sanatçısı olarak radyoda türkü söylemeye başlamış ve uzun yıllar boyunca yöre sanatçısı olarak radyoda türkülerini seslendirmiştir. Bu girişimiyle birlikte önce Neşet Ertaş’a daha sonra ise Muharrem Ertaş’a radyo yolunu açmıştır. Yaklaşık kırk yıl boyunca bağlama çalıp türkü söyleyen Hacı Taşan, 9 Mart 1983 tarihinde geçirdiği kalp krizi sonucu 53 yaşında iken hayata gözlerini yummuştur.

Bozkırın tezenesi Neşet Ertaş’ın’da dediği gibi; Bütün ahbaplar ansın adını, anlayan alırdı onun tadını, emmisi, dayısı, garip kadını, döşeyin evleri hacı geliyor, bir garip ölümü acı geliyor. Hizmet için nice dağlar aşanı, Keskin´li bilirler Hacı Taşan´ı, bunca hizmetleri hani, boşa mı, açılsın meydanlar Taşan geliyor, insan hizmetine koşan geliyor” Merhum Hacı Taşan’ı ve bütün halk ozanlarımızı rahmet ve minnetle anıyoruz.

İlginizi Çekebilir

‘Keskin Tava’ uluslararası fuarda tanıtılıyor

İlginizi Çekebilir

Ev değil, adeta cephanelik!

İlginizi Çekebilir

Keskin’e devlet hastanesi müjdesi

Haber Yorumları

Yorum Yaz

72438

Hakkımızda

Kirikkalehaber.net'de kırıkkale'ye dair önemli haberleri, Kırıkkale son dakika haberlerini ve Kırıkkale ile ilgili gelişmeleri, hava durumu ve namaz vakitlerini bulabilirsiniz.

Uygulamamız

Üyeliklerimiz

İha üyesidir

İletişim

Ovacık Mah. 590. Sk. Gökarık Apt. No: 5/6 Kırıkkale

info@gazetekale.com

03183331171

03183331171