DETAYLI BİLGİLER YER ALIYOR
Gazeteci-Yazar Ercihan Çakmak doğup büyüdüğü Sivas'ın Gürün ilçesinin 100 yıllık basın tarihini 3 ciltlik dizi kitapta yayınladı. Gürün Belediyesi'nin Kültür Hizmeti olarak baskısı yapılan çalışma zengin içeriği bakımından Türkiye'nin en kapsamlı basın tarihi olma özelliğine sahip. Kitapların her cildinin baş sayfalarında Gürün hakkında detaylı bilgiler yer alıyor.
TARİHİ BELGELER YER ALIYOR
Gürün hakkında birçok tarihi evrak bu çalışma sırasında gün ışığına çıktı.1920 yılında Atatürk'ün Sivas Kongresi sırasında çıkarttığı İrade-i Milliye Gazetesi'nde Gürün hakkında çıkan haberler, devamında Sivas basınında yayınlanan haberler ve zaman içinde Gürün'de yayınlanan gazetelerin, dergilerin sayıları, Gürün'ün edebiyatı, Gürünlülerin yayınladığı kitap vb. yayınların indeksi yer alıyor. Gürün'ün fotoğrafhaneleri, Gürünlü gazeteciler, Gürün’e ilk Radyo'nun ve Televizyonu’n gelişi, ilçenin sosyal medya haber siteleri, gazetelerin eski sayıları sayfalarda yer buluyor. Eser okuyucusuna zamanda yolculukta 100 yıllık bir takvimi gözler önüne getiriyor. Bir ilçe aile albümü gibi tarihi ilçenin bir asırlık geçmişinde yolculuk imkanı sunuyor.
GÜRÜN TARİHİ YER ALIYOR
Kitabın yazarı ve aynı zamanda Kırıkkale Medya ve Gazeteciler Cemiyeti Başkanı, “Türkiye Gazeteciler Federasyonu yönetim kurulu üyesi, 30 yıllık gazeteci Ercihan Çakmak Bu çalışma hakkında "Gürün tarihi derin olan bir ilçe. Gürün bir medeniyet üzerine kurulmuş bir yerleşim yeri. Tarihi kaynaklar bunu belgeliyor. İlçemizde 3.000 yıl öncesine dayanan Şuul Vadisi'nde Kayalıklar da Hitit yazıları var. Aslında ben bu yazıları o dönemin halka mesaj olması bakımından yazıldığı için Gürün basın tarihini ilk adım olarak da görüyorum. Çünkü topluma yönelik yazılan yazıtlar günün şartlarında kayalara yazıyordu. Bu sebeple Hitit kayalıklarındaki yazıları ben Gürün basın tarihinin ilk adımı olarak lanse ettim ve her yerde bunu söyledim. Türkiye'de birçok ilinin basın tarihi bile yazılmamışken sağ olsun Gürünlü hemşehrilerimin, dostlarımın desteği ile 3 cilt 2.150 sayfalık Gürün Basın Tarihini tamamlandı.”
ÇOK İLGİNÇ OLAYLAR YER ALIYOR
“Gürün Basın Tarihi çalışmam sırasında ülkemizde bu konuda yapılmış ferdi ve kitlesel çalışmalar üzerine yoğunlaştığımda Gürünlü tanımış yazar Zeki Büyüktanır'dan dinledim bana şöyle anlatmıştı. 1948’li yıllarda Gürün'de 10-12 yaşlarında 5 tane arkadaş bir araya gelir. Kurşun kalemle A4 kâğıdın üzerine haftalık olayları ve haberleri elimizde yazar. Bunu da Köşkerler Çarşısı başta olmak üzere esnaflara 25 kuruştan satarak harçlığınızı çıkartırdık. Gazetemizin adı Haruhbaşı idi.' Bu olay basit bir olay değil. Anadolu Basınının geçmişinin en ilginç örneklerinden bir tanesi olarak kabul edebiliriz.
ÖGRETMENLERİN BÜYÜK KATKISI
“Çalışmalarımız sırasında Gürün'de okuryazar seviyesinin yüksek olması, üniversite eğitiminin civar ilçe ve illere göre üst seviyede olmasının sebebini de öğrenmiş olduk. Tohma çayı havzasında tarıma dayalı bir ilçe. Gelir kaynakları sınırlı. Bu yüzden gurbetçilik fazla. Gürün'de özellikle Halk Evleri öğretmenlerinin Gürünlü gençler üzerinde büyük etkisini görüyoruz. Özellikle İzzet Öz, Bahri Er, Aslan Kavaklıoğlu, Bekir İncegöz ve daha birçok Gürünlü öğretmen adeta tüm öğrencilerini kendi çocukları gibi görerek onların iyi bir eğitim almasına imkân sağlamış ve bu konuda gazeteler çıkartarak onları medyaya ve okumaya teşvik etmişlerdir. Gürün'de yerel medyanın gelişiminde vefakâr öğretmenlerin büyük katkısı olmuştur” dedi.
Haber: Ahmet Gökdemir
Gazeteci Ercihan Çakmak’tan önemli bir eser
Kırıkkale'de Ermeni soykırımı iddiaları tartışıldı
Kirikkalehaber.net'de kırıkkale'ye dair önemli haberleri, Kırıkkale son dakika haberlerini ve Kırıkkale ile ilgili gelişmeleri, hava durumu ve namaz vakitlerini bulabilirsiniz.
Ovacık Mah. 590. Sk. Gökarık Apt. No: 5/6 Kırıkkale
info@gazetekale.com
03183331171
03183331171