KIRIKKALE
22°
02:10

İkindi'ye Kalan Süre

İl Sağlık Müdürlüğü’nden ‘Dünya Tuza Dikkat Haftası’ mesajı

Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü, 14-20 Mart Dünya Tuza Dikkat Haftası dolayısıyla bir mesaj yayımladı. İl Sağlık Müdürlüğü; “Fazla tuz tüketimi kalp krizi ve felce neden olabiliyor.” dedi.


GEREKSİZ ÖLÜMLERE NEDEN OLABİLİR
Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü, 14-20 Mart Dünya Tuza Dikkat Haftası dolayısıyla bir mesaj yayımladı. İl Sağlık Müdürlüğü mesajında şu ifadelere yer verdi; “Yapılan çalışmalarda fazla tuz tüketiminin sağlığımıza zarar verebileceği ve kalp krizi ve felç nedeniyle gereksiz ölümlere yol açabileceği kanıtlanmıştır. Bu nedenle tuzun azaltılması politikası dünya çapında halk sağlığını iyileştirmek için uygun maliyetli bir strateji olarak kabul edilmektedir. Bakanlığımız tarafından da Tuz Azaltma Programı uygulanmakta daha az ama iyotlu tuz kullanımı için çalışmalar yapılmaktadır.”
 
GÜNLÜK 5 GRAMIN ALTINDA TÜZ TÜKETİLMELİ
“Dünya Sağlık Örgütü günlük kişi başı tuz tüketimini 5 gramın altında önermektedir ve bu miktar bir tatlı kaşığına denk gelmektedir. Günlük olarak tüketilmesi önerilen bu miktar; gün içinde tüm besinlerimizle aldığımız tuzu (sodyumu) da kapsamaktadır. Ev yapımı yemeklere lezzet katmanın tek yolu büyük bir tutam tuz gibi görünebilir, ancak yiyeceklerinizin daha fazla lezzetli olmasını sağlamanın pek çok başka yolu var.”

 TUZ YERİNE LİMON, MAYDANOZ, SOĞAN, SARIMSAK
“Yemeklerde tuz yerine; limon, maydanoz, dereotu, soğan, sarımsak, sirke ve çeşitli baharatlar gibi diğer lezzet arttırıcıları kullanmak, salamura ürünlerin tuz içeriğinin azaltılması için suda yıkama ve bekletme gibi işlemler uygulamak, yüksek miktarda tuz içeren besinleri daha az tüketmek, yemekleri hazırlarken, pişirirken ve tüketirken daha az tuz kullanmak.”

 BÜTÜN TUZLAR AYNI İÇERİĞE SAHİPTİR
“Ayrıca bütün tuzlar aynıdır ve aynı içeriğe sahiptir (deniz tuzu, kaya tuzu ve pembe tuz). Tuz, besinlerin doğal bileşiminde bulunduğu gibi, deniz tuzu (deniz suyunun buharlaştırılması ile elde edilir) ve kaya tuzu (halite, göl yataklarından veya toprak altından elde edilir, kurutulur) olarak da elde edilir. Genel olarak tuz sodyum ve klorürden oluşur. Sodyum klorür içeriği tüm tuzlarda (kaya, deniz, sofra tuzu) yaklaşık olarak aynıdır.”

Haber: Burak Çalışkan

İlginizi Çekebilir

KÜ öğrencilerine Kovid-19 aşısı yapıldı

İlginizi Çekebilir

Sağlıkta yenilikçi yetişkin eğitimi

İlginizi Çekebilir

30-65 yaş arası kadınlar dikkat! Bu testi yaptırmanız gerekiyor

Haber Yorumları

Yorum Yaz

35080

Hakkımızda

Kirikkalehaber.net'de kırıkkale'ye dair önemli haberleri, Kırıkkale son dakika haberlerini ve Kırıkkale ile ilgili gelişmeleri, hava durumu ve namaz vakitlerini bulabilirsiniz.

Uygulamamız

Üyeliklerimiz

İha üyesidir

İletişim

Ovacık Mah. 590. Sk. Gökarık Apt. No: 5/6 Kırıkkale

info@gazetekale.com

03183331171

03183331171