KIRIKKALE
26°
02:15

Öğleye kalan Süre

Ruh sağlığı hastalıklarına yönelik farkındalık oluşturuluyor

Kırıkkale Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi tarafından Merkezi Derslikler binasında “Ruh Sağlığı Hastalıklarına Yönelik Farkındalık” konulu panel düzenlendi.


SAĞLIĞIMIZIN AYRILMAZ BİR PARÇASIDIR
Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr. Kübra Arslan moderatörlüğünde yapılan panelde Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuray Taştan, Psikiyatri Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Hanife Kocakaya ve Kırıkkale İl Sağlık Müdürlüğü Sağlıklı Hayat Merkezi Psiko-Sosyal Destek Ünitesi Sosyal Hizmet Uzmanı ve Aile Danışmanı Büşra Nur Altaş konuşmacı olarak yer aldı. Panele Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yurdagül Erdem, akademik ve idari personeller ile öğrenciler katıldı. Panelin açılış konuşmasını yapan Moderatör Doç Dr. Kübra Arslan, “Ruh sağlığı, sağlığımızın ayrılmaz bir parçasıdır. Dünya Sağlık Örgütü sağlığı tanımlarken bedensel, ruhsal ve sosyal tam bir iyilik halinden bahsediyor. Tabi ki ruh sağlığı dediğimiz zaman işin içerisinde insanlar ve diğer insanlarla uyum ve etkileşim gündeme geliyor.”

RUHSAL BİR HASTALIK TANIMLAMASI
Burada esneklikler ve yapılanmalar da gündeme gelirken ruh sağlığı tanımını yapmak da zorlaşıyor. Dünya Sağlık Örgütü ruh sağlığını öncelikle bireyin kendi yeteneklerinin farkına varabilmesi, yaşamın gerginlikleri ve zorlukları ile baş edebilmesi, üretken ve verimli bir şekilde çalışması, içinde bulunduğu topluma katkı sağladığı bir iyilik hali olarak ele alsa da bunun sadece ruhsal bir hastalık tanımlaması içinde sınırlandırılmaması gerektiğini biliyoruz. Eldeki veriler, her dört kişiden birinin hayatının belli döneminde ruhsal hastalıkla karşılaşma ihtimali olduğunu bize söylüyor. Tedaviye ulaşan hasta sayısı 30 kişide 1 olunca biz Dünya Engelliler Günü’ne yönelik farkındalığı ruhsal hastalıklara yönelik yapmak istedik” diye konuştu.

BİYOLOJİK KÖKENLİ HASTALIKLARDIR
Program panelistlerin sunum eşliğinde yaptığı konuşmalar ile devam etti. “Ruh Sağlığı Bozuklukları Tanı ve Tedavi Yöntemleri” konulu sunum yapan Psikiyatri Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Hanife Kocakaya, “Engellilik sadece fiziksel değil ruhsal anlamda da olabiliyor. Ruhsal sağlığın iyi olmaması bireyde ve çevresindeki insanlarda bazı problemlere neden olmaktadır. Ruhsal hastalığı olan birey demek zayıf karakterli birey demek değildir ve ruhsal hastalıklar irade eksikliğinden kaynaklanmaz. Ruhsal hastalıklar da fiziksel hastalıklar gibi biyolojik kökenli hastalıklardır ve tedavi edilebilir. Bilimsel istatistikler, psikiyatrik hastalığı olan kişilerin şiddet davranışı gösterme olasılıklarının toplumun geneline göre daha fazla olmadığını bizlere göstermektedir.

ÇOCUKLUK YAŞAMI OLAYLARI YER ALIR
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre ruh sağlığı; bireyin kendi yeteneklerinin farkına vardığı, yaşamın normal stresleriyle baş edebildiği, üretken ve verimli çalışabildiği, içinde bulunduğu topluma katkıda bulunabildiği bir iyilik halidir. Ruhsal bozukluklar, kişinin düşünme, hissetme ve davranış yeteneği etkiler. Bu da ilişkileri ve işi etkiler. Tek bir sebepten ziyade birçok faktörün kombinasyonu olan ruh sağlığı bozukluklarının başlıca nedenleri arasında stresli yaşam olayları, biyolojik faktörler, bireysel psikolojik faktörler ve olumsuz çocukluk yaşamı olayları yer alır” ifadesini kullandı.

Haber:Yunus Emre Altundağ 

İlginizi Çekebilir

Kırıkkale Üniversitesi’nde engeller aşılıyor

İlginizi Çekebilir

Kırıkkale Üniversitesi’nde gıyabi cenaze namazı kılındı 

İlginizi Çekebilir

Kırıkkale Üniversitesi, kongre merkezine kavuşuyor 

Haber Yorumları

Yorum Yaz

10804

Hakkımızda

Kirikkalehaber.net'de kırıkkale'ye dair önemli haberleri, Kırıkkale son dakika haberlerini ve Kırıkkale ile ilgili gelişmeleri, hava durumu ve namaz vakitlerini bulabilirsiniz.

Uygulamamız

Üyeliklerimiz

İha üyesidir

İletişim

Ovacık Mah. 590. Sk. Gökarık Apt. No: 5/6 Kırıkkale

info@gazetekale.com

03183331171

03183331171