KIRIKKALE
25°
08:2

Öğleye kalan Süre

Sık esniyorsanız hasta olabilirsiniz!

Siz de kendinizi gün içerisinde sık sık esnerken buluyor musunuz? İngiliz uzmanlar bu olayın bir hastalığın habercisi olabileceğini duyurdu.


BAZEN TEHLİKEYE İŞARET EDİYOR OLABİLİR
Esnemek uykusu gelen ya da uyumak isteyen insanların yaptığı istemsiz bir davranış. Araştırmalar 100 insandan 95’inin günde ortalama 5-6 kez esnediğine işaret ediyor. Ancak uzmanlar esnemenin sayısının gün geçtikçe artmasının şüphelenilmesi gereken bir durum olabileceği konusunda uyarıyor.

NORMAK BİR ESNEME SANDI HASTALIĞINI ÖĞRENDİ
İngiltere’de yaşayan Nickie Davies'in hastalığı da bir esneme sorunu olarak başladı.
Geçen yıl Ocak ayında koronavirüse yakalanan Nickie Davies, virüsü atlattıktan sonra normalden daha fazla esnemeye başladı. Bir süre sonra bu esnemeler düzenli hale geldi. Doktora giden Davies yapılan incelemelerin ardından Motor Nöron Hastalığı (MNH) olduğunu öğrendi ve hayatının şokunu yaşadı.

İŞİNDEN AYRILMAK ZORUNDA KALDI
Bu durumun sosyalleşmesine engel olduğunun söyleyen Nickie, “Bir şeyler yemekte çok zorlanıyorum. Çünkü dilimi düzgün hareket ettiremediğim için doğru düzgün beslenemiyorum. Eğer hastalık daha da ilerlerse beslenme tüpü takma ihtimalim var. En kötüsü eskisi gibi konuşamıyorum, hastalığım nedeniyle işimden bile ayrılmak zorunda kaldım” ifadelerini kullandı.

MNH HASTALIĞI NEDİR?
Motor Nöron Hastalığı, beyindeki ve omurilikteki motor nöronların hasarlanması ile kas atrofisine (erime), fasikülasyonlara (seğirme) ve spastisiteye (kasların aşırı derecede kasılması, sertleşmesi ve istem dışı spazmlar) neden olan ilerleyici bir hastalık.

GÜNLÜK ESNEMELER NE KADAR OLURSA TEHLİKELİDİR?
Kişiden kişiye ve yorgunluk durumuna bağlı olarak değişmekle birlikte sağlıklı bir bireyde günde ortalama 5-10 arasında esneme görülebilir. Esneme, MNH’nin seyrinde görülebilecek klinik bulgulardan da bir tanesidir. Hatta farklı pek çok bulguya eşlik edebilen, MNH için spesifik olmayan bir bulgudur. Ayrıca esnemeyi tek başına bir hastalığın bulgusu ya da belirtisi olarak düşünmemek gerekir. Fakat günlük esneme 15'in üzerine çıkarsa bir düşünmek ve şüphelenmek gerekir.

Haber:Burak Şenol

Haber Yorumları

Yorum Yaz

60070

Hakkımızda

Kirikkalehaber.net'de kırıkkale'ye dair önemli haberleri, Kırıkkale son dakika haberlerini ve Kırıkkale ile ilgili gelişmeleri, hava durumu ve namaz vakitlerini bulabilirsiniz.

Uygulamamız

Üyeliklerimiz

İha üyesidir

İletişim

Ovacık Mah. 590. Sk. Gökarık Apt. No: 5/6 Kırıkkale

info@gazetekale.com

03183331171

03183331171