KIRIKKALE
25°
06:16

Öğleye kalan Süre

Tarlasına eken zengin oldu!

Türkiye'nin 'coğrafi işaret belgeli' ilk kivisi olan Ordu kivisinde hasat devam ediyor. Bu yıl, kivide 5 bin tonun üzerinde hasat beklenirken, Ordu iline de 100 milyon TL ekonomik katkı sağlaması hedefleniyor.


REKOR GELİR ELDE EDİLDİ
Ordu ilinde 1993 yılında fındığın yanında ek gelir sağlaması amacıyla dikilen kivi üretimi git gide yaygınlaşıyor. 30 yıl önce hobi amaçlı ekilen kivi, 2019 yılında coğrafi işaret belgesi aldı. Geçen yıllarda il genelinde yaklaşık 9 bin ton kivi üretimi yapılırken, hava şartları, hastalıklar ve zararlılar nedeniyle bu yıl rekolte 5 bin, 5 bin 500 tona geriledi. Buna rağmen, büyük kısmı yurt dışına ihraç edilen kivinin Ordu ili ekonomisine yaklaşık 100 milyon TL katkı sunması hedefleniyor.

AROMASI BÖLGELERE GÖRE DEĞİŞİYOR
Ordu Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Yusuf Uzunlar, bu yıl rekoltenin geçen yıllara göre noksan olduğunu söyledi. Önceki yıllarda yaklaşık 9 bin ton hasat yapılan kivinin bu yıl 5 bin, 5 bin 500 ton civarında beklendiğini kaydeden Uzunlar, "Kivi toplaması bölgelere göre değişiyor. Aroması 6,5-7'ye ulaştığında toplanıyor. Bizim kivimiz şu anda olgunlaştı ve hasada başladık" diye konuştu.

YURT DIŞINA DA İHRAÇ EDİLİYOR
Başkan Uzunlar Türkiye'de de ilk kez coğrafi işaret belgesi alan Ordu kivisinin Raf ömrünün uzun ve aromasının iyi olması dolayısıyla oldukça talep gördüklerini söyledi. Ayrıca Kimyasal madde kullanmamalarından dolayı yurt dışına da ihraç edildiğini açıkladı.

Haber:Burak Şenol

Haber Yorumları

Yorum Yaz

35894

Hakkımızda

Kirikkalehaber.net'de kırıkkale'ye dair önemli haberleri, Kırıkkale son dakika haberlerini ve Kırıkkale ile ilgili gelişmeleri, hava durumu ve namaz vakitlerini bulabilirsiniz.

Uygulamamız

Üyeliklerimiz

İha üyesidir

İletişim

Ovacık Mah. 590. Sk. Gökarık Apt. No: 5/6 Kırıkkale

info@gazetekale.com

03183331171

03183331171