KIRIKKALE
21°
00:33

Yatsı'ya Kalan Süre

Kırıkkale’nin şampiyon Herkül’ü 

Doğuştan kemikleşme bozukluğu (Akondroplazi) hastalığı ile dünyaya gözlerini açan Haydar Ayar, halter sporu branşında sayısız başarılara imza atıyor.


KENDİNDEN KAT VE KAT AĞIRLIKLARI KALDIRIYOR 
Yaklaşık 4 yıl önce vücudunu geliştirmek amacıyla spora başlayan 20 yaşındaki Haydar Ayar, antrenör Cemal Boyacı’nın keşfetmesi üzerine haltere yöneldi. Tüm Bedensel Engelliler Kulübü sporcusu Ayar, 138 santimetrelik boyuyla bedensel engelliler halter kategorisinde sayısız başarılara imza atıyor. Arkadaşları tarafından ‘Herkül’ olarak bilinen Ayar, kaldırdığı ağırlıklarla adından söz ettiriyor.  Son olarak Gürcistan'ın Başkenti Tiflis'te gerçekleştirilen Halter Avrupa şampiyonasında 130 kg ile rekor kıran Ayar, Avrupa şampiyonu olarak adını tarihin şanlı sayfalarına yazdırmış oldu. 

AVRUPA ŞAMPİYONLUĞU REKORUNU KIRDI 
Bedensel engelli Haydar Ayar, kulübüne ait sosyal tesiste oluşturulan 8 metrekarelik salonda ileriki süreçlerde katılacağı şampiyonalara hazırlanıyor. Tüm Bedensel Engelliler Kulübü sporcusu Ayar, kendisi gibi haltercilerin çalışması için antrenman salonuna çevrilen derneğin bir bölümünde form tutuyor. Ayar, “2021 yılında Adana'da düzenlenen Bedensel Engelliler Türkiye Halter Şampiyonası'nda ikinci oldum. Aynı yıl Gürcistan'da gerçekleştirilen Bedensel Engelliler Dünya Halter Şampiyonası'nda gençlerde 5'inci oldum. 49 kiloda 121 kilogram kaldırarak Avrupa rekoru kırdım” dedi.

EN BÜYÜK ENGEL SEVGİSİZLİKTEN DOĞAR 
Bu yıl son olarak Gürcistan Tiflis’te yapılan Avrupa Şampiyonluğu’nda 130 kg ile rekor kırarak altın madalyaya sahip olan Ayar, hedefinin gazetekale.com olimpiyatlar olduğunu söyledi. Toplumda herkesin engellilere farklı baktığına değinen Ayar, en büyük engelin sevgisizlikten doğduğunu belirterek, "Engelli arkadaşlar umutlarını kaybetmesin. Umudunu kaybettiğinde her şeyin bitiyor. Kendine bir hedef koyup çalışıp çabaladığın zaman güzel şeyler oluyor” ifadesinde bulundu. 

HEDEFİM 2024 YILI OLİMPİYATLARDA MADALYA 
Ayar, “Bu şampiyona için 4 aylık çalışma sürecim oldu milli takımda. Gerek hocalarımız olsun emeği geçen herkese teşekkür ederiz. O desteklere karşı bizde bu madalyayı aldık. Gürcistan’da ilk hakkım geçersiz sayıldı ama umudumu kaybetmedim. En son hakkımda büyük bir başarı göstererek altın madalyayı rekor kırarak almış oldum. İnşallah ileriki süreçlerde 2024 yılında Paris’te yapılacak olan olimpiyatlarda kesinlikle altın madalyaya sahip olmalıyım. Kaldırdığım her kilo bana yetersiz geliyor. İnşallah hedefim daha fazla kiloları kaldırmak. 180-190 kilogramları kaldırmam lazım.”

HAYALLERİNDEN ASLA VAZGEÇMESİNLER 
Çevresi tarafından herkesin kendisini sevdiğini dile getiren Ayar, arkadaşlarının kendisine ‘Herkül’ dediğini ifade etti. Antrenman yaptığı yerde bir aile ortamı oluştuğunu dile getiren Ayar, “Bu sadece halter değil, bir aile, bir mutluluk. Huzur kesinlikle burada var. Benim gibi engeli bulunan gençler asla ve asla hedeflerinden şaşmasınlar.  Engelli spor yapamaz, engelli nasıl spor yapsın? diye ailelerin kafalarında soru işareti kalıyor. Hiçte öyle düşündükleri gibi değil, tamamen bu sporu rahat şekilde yapabilirler.”

GENÇLERİMİZ BU SPORA İLGİSİZ KALMASINLAR 
“Bedensel engeli bulunmayan gençlerimizi görüyorum çoğu herhangi bir sporla uğraşmıyor. Gençlerimiz bu spora ilgisiz kalmasınlar. Bu sporun bir yerinden başlayarak adım atsınlar. Farklı yerlerde olur, ya da buraya gelip engelin karşısında, azmin karşısında hiçbir çaba ve gayretin karşı çıkamayacağını anlasınlar, görsünler, tanışsınlar. Şampiyonlukların yanı sıra üniversite sınavına hazırlanıyorum. Hedefimdeki bölüm BESYO okumak. Bana emek veren herkese sonsuz teşekkür ederim” dedi. 

DESTEK VEREN HERKESE TEŞEKKÜR ETTİ 
Antrenör Yeliz Şencan da kar kış demeden Haydar'la büyük bir özveriyle çalıştıklarını dile getirdi. Diğer bir antrenör Cemal Boyacı ise Haydar’ın herkese büyük örnek teşkil ettiğini ifade etti. Tüm Engelliler ve Engelsiz Yaşam Destekleme Derneği Başkanı Mehmet Emin Erkoç ise, her zaman engellilerin yanlarında olduklarını söyledi. Kırıkkale’de önemli çalışmalara imza attıklarını vurgulayan Erkoç, “Bizim kapımız bütün gençlerimize açık. İnşallah bünyemizden nice şampiyonlar çıkacaktır” şeklinde konuştu. 

Haber: Ahmet Gökdemir

İlginizi Çekebilir

Dünya şampiyonu halterci yurda döndü

Haber Yorumları

Yorum Yaz

86479

Hakkımızda

Kirikkalehaber.net'de kırıkkale'ye dair önemli haberleri, Kırıkkale son dakika haberlerini ve Kırıkkale ile ilgili gelişmeleri, hava durumu ve namaz vakitlerini bulabilirsiniz.

Uygulamamız

Üyeliklerimiz

İha üyesidir

İletişim

Ovacık Mah. 590. Sk. Gökarık Apt. No: 5/6 Kırıkkale

info@gazetekale.com

03183331171

03183331171