KIRIKKALE
25°
03:13

Öğleye kalan Süre

Öğrencilere tercih uyarısı! Koşulları öğrenmeden tercih yapmayın!

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercihlerinin başlamasıyla birlikte adayların yanlış ve hatalı tercih yapmamaları konusunda uzmanlardan birçok uyarı yapılmaya başlandı.


ÇEŞİTLİ BİLGİLENDİRMELERDE BULUNULUYOR
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tercihlerinin başlamasıyla birlikte adayların yanlış ve hatalı tercih yapmamaları konusunda uzmanlardan birçok uyarı yapılmaya başlandı.

YKS programları ve kontenjan durumlarını gösterir kılavuzun yayımlanmasının ardından adayların tercih süreci de başladı. YKS tercihleri, 5 Ağustos 2022 saat 23.59'a kadar yapılabilecek. Kırıkkale'de adayların doğru tercih yapmalarını sağlamak amacıyla Rehberlik ve Araştırma Merkezi (RAM) Bölüm Başkanı Eda Subaşı, Psikolojik Danışman Ömer Yurdakul ve diğer danışmanlar tarafından uzaktan ve yüz yüze şeklindeki uygulama sayesinde adayların yerleşmek istedikleri programlar konusunda hem adaylara hem de velilerine çeşitli bilgilendirmelerde bulunuluyor.

TERCİHLERDE YAPILMASI GEREKEN SIRALAMA
Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetleri Bölüm Başkanı Eda Subaşı yaptığı açıklamada, öğrenim görmek istenilen yükseköğretim programlarının tercihi yapılırken ve sırasını belirlerken çok dikkatli olunması ve arzu edilen programlar hakkında da geniş bilgi sahibi olunması gerektiğini söyledi. Merkezî yerleştirmede kılavuzda belirlenen koşulları taşımadığı belirlenen adayların yerleştirilmeleri olsa dahi ilgili yükseköğretime kayıtlarının yapılmayacağı uyarısında bulunan Subaşı, "Tercihlerinizi yaparken kaydolmayı en çok istediğiniz programı en üst tercihinize daha sonra istediğiniz programı ikinci tercihinize yazınız ve bütün tercihlerinizi bu şekilde sıralayınız. Duruma göre yapabileceğiniz 24 tercihin baştan birkaç tanesini puanım yeterli olmayabilir endişesine kapılmadan sadece ilginizi göz önüne alarak belirleyebilir, buralara en çok istediğiniz programları yazabilirsiniz. Kazandığınızda kaydolmayı istemediğiniz bir programa tercih listenizde yer vermemeniz yararınıza olacaktır." dedi.

TERCİHLERİNİZDE DEĞİŞİKLİK YAPABİLİRSİNİZ
YKS tercihlerinde tüm sorumluluğun adaylara ait olacağını hatırlatan Subaşı, şunları söyledi:

“Okul türü, alan, yaş, sağlık, cinsiyet vb. bütün koşullarını tam olarak karşılayamadığınız programları tercih etmeyiniz. Bir programın gerektirdiği koşulları dikkate almadan yaptığınız tercihlerin sorumluluğu size ait olacaktır. ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresindeki açıklamalar doğrultusunda tercih işlemlerinizi tamamlayınız. Tercih işlemini ekrandaki uyarılara göre sonlandırınız. Tercihlerinizin ÖSYM’ye ulaştığından emin olmanız için ekranda “2022- YKS Tercihleriniz ÖSYM’ye bildirilmiştir.” ifadesini mutlaka görünüz. Tercih bildirim işleminizi tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercihlerinizde değişiklik yapabilirsiniz. Tercihlerinizi internetle ÖSYM’ye göndermeden önce tüm tercihlerinizin durumunuza uygun olduğundan mutlaka emin olunuz.”

DURUMLARA YÖNELİK BİLGİ EDİNİNİZ
“Tercih işleminizi tamamladıktan sonra "Tercih Süresi" içerisinde https://ais.osym.gov.tr internet adresinden tercih bilgilerinizi mutlaka kontrol ediniz ve yazıcıdan tercih listenizi alarak saklayınız. Tercihlerinizi yapmadan önce üniversitelerin internet sayfalarındaki bilgileri dikkatlice inceleyiniz. Üniversiteleri araştırarak barınma imkanları, şehir merkezine uzaklığı vb. durumlara yönelik bilgi edininiz. Örneğin, ön lisans programı tercih edecekseniz ve tercih edeceğiniz bölümün bulunduğu meslek yüksekokulu ilçedeyse ilgili meslek yüksekokulunu arayarak Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurdu olup olmadığını sorunuz. Tercih dönemi boyunca mezun olduğunuz okulda bulunan okul psikolojik danışmanından destek alabilirsiniz. Danışman yoksa Rehberlik ve Araştırma Merkezimize gelerek destek alabilirsiniz. Tercihlerinizi yaparken tercih etmek istediğiniz bölümün istihdam iş imkanları durumunu da göz önünde bulundurunuz, iş imkanları hakkında araştırma yapınız. Tercih döneminde https://yokatlas.yok.gov.tr/  ve http://universitetercihleri.com/yks-tyt-ayt-tercih gibi web adreslerindeki tercih robotlarını kullanarak başarı sıranıza göre tercih etmek istediğiniz bölümleri inceleyebilir ve tercih listenizi hazırlayabilirsiniz."

YKS'de okul birincilerinin tercih süreciyle de açıklamalarda bulunana Subaşı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bir programın öngördüğü okul türü, alan/dal, yaş, cinsiyet, sağlık gibi tüm koşullar okul birincileri için de aynen geçerlidir. YKS'de başarılı olan okul birincileri, genel kontenjan, öncelikle ve okul birincileri kontenjanı göz önünde tutularak merkezî yerleştirme ile yerleştirme puanlarının elverdiği en üst tercihlerine yerleştirileceklerdir. Okul birincileri için ayrılan kontenjanlar sınırlıdır. Bu nedenle tercihlerinin tümünü çok istenen yükseköğretim programları arasından yapan okul birincileri, puanları yeterince yüksek değilse hiçbir programa kayıt hakkı kazanamayabilirler. Okul birincileri için ayrılan kontenjanların dolmaması durumunda boş kontenjan, genel kontenjana aktarılır. Okul birincileri, bu olanaktan yararlanabilmek için tercihlerini, puan durumlarını göz önünde tutarak dengeli bir şekilde yapmalıdırlar."

İlginizi Çekebilir

ABC eğitim kurumlarından YKS başarısı 

İlginizi Çekebilir

Kırıkkale’de YKS heyecanı

İlginizi Çekebilir

Milli Eğitim Müdürü Telefoncu’dan tercih çağrısı 

Haber Yorumları

Yorum Yaz

61253

Hakkımızda

Kirikkalehaber.net'de kırıkkale'ye dair önemli haberleri, Kırıkkale son dakika haberlerini ve Kırıkkale ile ilgili gelişmeleri, hava durumu ve namaz vakitlerini bulabilirsiniz.

Uygulamamız

Üyeliklerimiz

İha üyesidir

İletişim

Ovacık Mah. 590. Sk. Gökarık Apt. No: 5/6 Kırıkkale

info@gazetekale.com

03183331171

03183331171