KIRIKKALE
25°

Alzheimer, 65 yaş ve üstünde sıklıkla görülüyor 

Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş, ‘21 Eylül Dünyada Alzheimer Günü’ nedeniyle açıklamalarda bulundu. Ağırtaş, “Alzheimer hastalığı, günlük hayatın her zamanki gibi sürdürülmesini engelleyen, ilerleyici kronik bir beyin hastalığıdır” dedi. 


KRONİK BEYİN HASTALIĞIDIR 
Müdür Ağırtaş, açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “21 Eylül, tüm Dünyada Alzheimer Günü olarak anılmaktadır. Alzheimer hastalığı günlük yaşamsal aktivitelerde azalma ve bilişsel yeteneklerde bozulma ile karakterize nöropsikiyatrik semptomların ve davranış değişikliklerinin eşlik ettiği bir hastalıktır. Alzheimer hastalığı, yaşlılıkla beraber ortaya çıkan ve başta unutkanlık olmak üzere çeşitli zihinsel ve davranışsal bozukluklara yol açan ilerleyici bir beyin hastalığıdır. Halk arasında bunama ya da demans olarak bilinen Alzheimer hastalığı, günlük hayatın her zamanki gibi sürdürülmesini engelleyen, ilerleyici kronik bir beyin hastalığıdır.”

BEŞ YILDA BİR İKİ KATINA ÇIKMAKTA
“Alzheimer hastalığının oluşumunda yaşlanmanın önemli bir risk faktörü olduğu ve 65 yaş sonrasında hastalığın görülme sıklığının sürekli artış içinde olduğu bilinmektedir. Dünyanın değişik bölgelerinde yapılan çalışmaların gösterdiği sonuçlara göre, 65 ile 85 yaşları arasında hastalığın görülme sıklığı her beş yılda bir iki katına çıkmaktadır. Yaşın ilerlemesi Alzheimer riskini artıran en önemli etkendir. Genetik etkiler de yaşlanan bireyin Alzheimer hastalığına yakalanma ihtimalini arttıran faktörlerin başında gelmektedir. Ülkemizin nüfus yaşlanma hızı dikkate alındığında hastalığın en önemli sağlık sorunu olacağı düşünülmektedir. Bu hastalığın tedavisinde erken tanı çok önemlidir. Yapılan tedaviyle, hastalığın ilerlemesi yavaşlatılır ve semptomları azaltılır.

DÜZENLİ VE DENGELİ BESLENMEK ÖNEMLİ 
Alzheimer hastalığının belirtileri; unutkanlık yol bulma sorunları zamanı unutma
kelime haznesinin azalması karar verme sorunları muhakeme yeteneğinin kaybolması.  Kişilik, huy ve davranış değişiklikleri, olaylara ilgi azalması, günlük yaşam becerilerini yerine getirmekte. Alzheimer hastalığından korunma yöntemleri ise egzersiz ve yürüyüş yapmak. Düzenli ve dengeli beslenmek. Alkol ve sigara kullanımından uzak durmak. Zihni aktif tutacak aktivitelerde bulunmak. Sosyal yaşamı güçlendirmek. Kitap okumak. Alzheimer hastalığının engellenmesi mümkün değildir ancak yavaşlatmak da elimizdedir. Özellikle beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi, Akdeniz tipi beslenme, balık tüketimi” dedi.

Haber: Süleyman Ok


 

İlginizi Çekebilir

50 yaş ve üzeri prostat kanserine dikkat!

İlginizi Çekebilir

Alzheimer, 65 yaş ve üstünde sıklıkla görülüyor 

İlginizi Çekebilir

Sigara içenler dikkat!

Haber Yorumları

Yorum Yaz

27271

Hakkımızda

Kirikkalehaber.net'de kırıkkale'ye dair önemli haberleri, Kırıkkale son dakika haberlerini ve Kırıkkale ile ilgili gelişmeleri, hava durumu ve namaz vakitlerini bulabilirsiniz.

Uygulamamız

Üyeliklerimiz

İha üyesidir

İletişim

Ovacık Mah. 590. Sk. Gökarık Apt. No: 5/6 Kırıkkale

info@gazetekale.com

03183331171

03183331171