KIRIKKALE
24°
00:28

İkindi'ye Kalan Süre

Düzenli kan bağışı hayat kurtarır

İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş, “Dünya Kan Bağışçıları Günü” nedeniyle açıklamalarda bulundu. Ağırtaş, “Kan bağışının olmadığı bir toplumda, her gün birçok kişi hayatını kaybedebilir. Bu sebeple, düzenli kan bağışında bulunmak insanların hayatını kurt


SAĞLIK VE YAŞAMIN TEMEL SİMGESİ 
Ağırtaş, açıklamalarında şu ifadelere yer verdi; “Her yıl 14 Haziran günü tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de “Dünya Kan Bağışçıları Günü” olarak kutlanmaktadır. Bu günün amacı; ihtiyaç sahipleri için kan veren kan bağışçılarını kutlamak ve gönüllü kan ihtiyacına toplumun dikkatini çekmektir. Kan; geçmişten günümüze sağlık ve yaşamın temel simgesi olarak görülmüş olup modern tıpta tek kaynağı insan olan yaşamsal bir ilaç olarak kabul görmektedir. Kan bağışı; gönüllü ve kan bağışına uygun bir bağışçıdan (donör) çeşitli kan ürünleri elde etmek amacıyla kan merkezleri tarafından kan alınmasıdır.” 

KENDİNİ YAKLAŞIK 2 AYDA TOPARLAR
“Kan bağışı yapmak için, duyarlı ve gönüllü vatandaşlar kan bağış merkezlerine giderek kan verebilmektedirler.  Kan verecek kişinin 18-65 yaş grubunda olup en az 50 kilo ağırlığında olması gerekmektedir. Her kan bağışında sadece 1 ünite kan bağışlanmaktadır. 1 Ünite kan yaklaşık 450 ml’dir. Bu oran vücudumuzdaki kanın yüzde 8-9’unu oluşturmaktadır. Erkekler üç ayda bir, kadınlar ise dört ayda bir kan bağışında bulunabilmektedirler. Kan bağışından sonra hücreler kendini yaklaşık 2 ayda toparlar. Bu yüzden, periyodik olarak kan vermede herhangi bir sorun bulunmaz. Yetişkin sağlıklı bir insan, yılda 3-4 defa kan bağışlayabilmektedir.

BİRÇOK İNSANA YAŞAM UMUDU OLABİLİR
“Günümüzde teknolojinin bu kadar gelişmesine rağmen kan; laboratuvar ortamında üretilemeyen ve tek kaynağı insan olan sürekli ihtiyaçtır. Bu nedenle düzenli yapılacak olan kan bağışı birçok insana yaşam umudu olabilir. Kan bağışının olmadığı bir toplumda, her gün birçok kişi hayatını kaybedebilir. Bu sebeple, düzenli kan bağışında bulunmak insanların hayatını kurtarır. Kan bağışı, bir sosyal sorumluluktur. Kan bağışının ücretsiz gönüllülük esasında yapıldığının ve bir gün kişinin kendisinin veya sevdiklerinin de ihtiyacı olabileceğinin unutulmaması ve bu bilinç ile hareket edilmesi gerekmektedir. Bu vesile ile tüm vatandaşlarımıza kan bağışı yapmanın önemini bir kez daha hatırlatarak kan bağışı yapmaya davet ediyorum” dedi.

Haber: Ahmet Gökdemir 

İlginizi Çekebilir

Zabıtadan kan bağışı

İlginizi Çekebilir

Kan bağışı sosyal sorumluluktur

İlginizi Çekebilir

Düzenli kan bağışı hayat kurtarır

Haber Yorumları

Yorum Yaz

28302

Hakkımızda

Kirikkalehaber.net'de kırıkkale'ye dair önemli haberleri, Kırıkkale son dakika haberlerini ve Kırıkkale ile ilgili gelişmeleri, hava durumu ve namaz vakitlerini bulabilirsiniz.

Uygulamamız

Üyeliklerimiz

İha üyesidir

İletişim

Ovacık Mah. 590. Sk. Gökarık Apt. No: 5/6 Kırıkkale

info@gazetekale.com

03183331171

03183331171