KIRIKKALE
22°
01:27

Akşam'a Kalan Süre

Kenanbeyobası köy halkı ayakta. Toprağımızda yabancıları istemiyoruz!

Kırıkkale’nin Balışeyh ilçesine bağlı Kenanbeyobası köyünde, başka illerden geldiği iddia edilen yabancı hayvancılar köylülerin mera alanlarını işgal etti.


MERA ALANLARINI YABANCILAR GASP ETTİ 
Mera ve hayvanların yaylım alanında büyük bir bölgeye sahip olan Kenanbeyobası köyü halkının bugünlerde yabancı hayvancılarla başı dertte. Köy halkının iddiasına göre, S.G ismindeki bir köylü kendine ait olmayan meraları başka şehirlerden gelen hayvancılara kiraladı. Van, Diyarbakır, Gaziantep, Şanlıurfa gibi illerden getirilen yaklaşık 700-800 adet toplama koyun köylülerin kullanacağı alanlarda yaylım yaparak, köy halkının alanlarını gasp ediyor.  Kaymakamlık, ilçe tarım müdürlüğü ve köy muhtarlığından resmi izin alınmadan kiralanan arsa üzerinde yabancı hayvancılar, yaklaşık 3-4 aydır faaliyet gösteriyor. 


RESMİ BİR SÖZLEŞME BULUNMUYOR 
Koyunların dışardan getirildiğini ve hayvancılarında yabancı olduğunu iddia eden köy halkı, devlet yetkililerinin bu duruma biran önce el atması gerektiğini söylediler. Yabancı hayvancılarla S.G arasında yapılan herhangi bir resmi sözleşme olmadığını sadece sözde bir anlaşma olduğunu iddia eden köy halkı, mera alanlarını kiralayan S.G’nin yabancı hayvancıyı ortağı olarak tanıttığını ileri sürdüler. Yabancı kişileri köylerinde istemediklerini ifade eden köylüler, “Bu araziler bizim kendi hayvanlarımıza anca yetiyor. Köyümüzde yabancıları istemiyoruz” dediler. 


KÖYÜMÜZDE HUZURSUZLUK BAŞLADI 
Köylülerden Zafer Yeşilyurt, yıllardır köyde kaldığını ve ilk defa başlarına böyle bir olay geldiğini söyledi. Başka illerden gelen hayvancıların S.G’yi bulduğunu ve S.G’nin bu hayvancıları kandırarak kendine ait olmayan arazileri belirli bir ücret karşılığında kiraladığını söyledi. Köylerinde yabancı kişileri istemediklerini dile getiren Yeşilyurt, “Kendisine ait olmayan bu kişinin evlerinin yanında toplamda 10 dönem arazisi var. Yaylalarımızda yabancı kişileri istemiyoruz. Onlar geldikten sonra köyümüzde huzursuzluk başladı. Derhal bu koyunların köyümüzden gitmesini istiyoruz.”


TOPRAĞIMIZDA YABANCI İSTEMİYORUZ 
Bir diğer köy halkı Galip Özbek, S.G ismindeki kişinin hayvancılara kandırarak başkalarına ait araziyi kiraladığını söyledi. Bu durumdan köy muhtarının ve köy halkından dahi izin alınmadığına dikkat çeken Özbek,”750-800 koyunu aldı getirdi buraya koydu. Biz bunları istemiyoruz. Toprağımızda köylümüzün hiçbiri yabancıları istemiyor. Bugüne kadar hiçbir yabancı gelip bizim topraklarımızda yaylım yapmadı. S.G ismindeki şahıs yabancıları getirdi köyümüze yerleştirdi. Bu arsalar benim diyerek kandırdı.”


KENDİ KOYUNLARIMIZ YAYLIM YAPAMIYOR 
Yaklaşık 12 yıldır köyde yaşadığını ifade eden İsa Baştuğ ise, kendisinin de hayvancılık yaptığını dile getirdi. Yabancı hayvancılar nedeniyle kendi hayvanlarının yaylalarda yaylım yapamadığını söyleyen Baştuğ, “Bizim köylü S.G ismindeki şahıs yabancıları aldı köyümüze getirdi. Bizim arazilerimizin üzerine yabancıları koydu. Benimde mandıram var 80 hayvanlık mandıram var. Ama kiraya vermedim, yabancı bir kişinin burada hayvan otlatması olmaz çünkü. Devlet yetkililerimiz bu koyunu ve yabancı kişileri köyümüzden göndermelerini talep ediyoruz” dedi. 

İlginizi Çekebilir

Atıl köy okulları, köy yaşam merkezi projesi ile hayat buldu

İlginizi Çekebilir

Çalınan buğdaylar çiftçiye teslim edildi

İlginizi Çekebilir

Bir anda başlayan sağanak ve dolu, vatandaşlara zor anlar yaşattı

Haber Yorumları

Yorum Yaz

12208

Hakkımızda

Kirikkalehaber.net'de kırıkkale'ye dair önemli haberleri, Kırıkkale son dakika haberlerini ve Kırıkkale ile ilgili gelişmeleri, hava durumu ve namaz vakitlerini bulabilirsiniz.

Uygulamamız

Üyeliklerimiz

İha üyesidir

İletişim

Ovacık Mah. 590. Sk. Gökarık Apt. No: 5/6 Kırıkkale

info@gazetekale.com

03183331171

03183331171