KIRIKKALE
19°
02:29

Öğleye kalan Süre

Lenfoma erkeklerde daha sık görülüyor 

Kırıkkale İl Sağlık Müdürü Dr. Murat Ağırtaş, '15 Eylül Dünya Lenfoma Farkındalık Günü' nedeniyle açıklamalarda bulundu. Ağırtaş, " Lenfomaların görülme sıklığı, erkeklerde yüz binde 6,9 ile kanserler arasında yedinci sırada iken kadınlarda yüz binde 5,2


DURUMUNU GÖZDEN GEÇİRMEK ZORUNDA 
Ağırtaş, açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Her yıl 15 Eylül tarihinde Dünya Lenfoma Farkındalık Günü olarak kutlanmaktadır. Dünya Lenfoma Farkındalık Günü, ilk kez 2004 yılında Lenfoma Koalisyonu tarafından hastalığa yönelik bilgi eksikliğini gidermek, hastalık hakkında farkındalığı artırmak, hastaların ve bakım verenlerinin karşılaştığı duygusal ve psikososyal zorluklara dikkat çekmek için kutlanılmaya başlanmıştır. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de “erken tanı ve tedavi hayat kurtarır” prensibinden hareketle her yıl 15 Eylül gününü hastalığa yönelik dikkat çekmek, bilgilendirmek ve hastalık ve tedavisine ilişkin güncel durumu gözden geçirmek üzere kutlamaktayız.”

ÇOCUKLARDA DA GÖRÜLEBİLİYOR 
“Vücudumuzun değişik bölgelerinde bulunan ve enfeksiyon hastalıklarına karşı vücudumuzun direncini sağlayan lenf bezleri, bağışıklık sistemimizin önemli bir bileşenidir. Lenfomalar, lenfoid dokularda doğal olarak bulunan lenfosit adı verilen hücrelerden gelişen kötü huylu lenf bezi hastalıklarıdır. Lenfomalar başlıca iki tip olarak Hodgkin Tipi Lenfoma ve Hodgkin Dışı Lenfoma olarak değerlendirilir. Lenfomaların görülme sıklığı, erkeklerde yüz binde 6,9 ile kanserler arasında yedinci sırada iken kadınlarda yüz binde 5,2 oranla sekizinci sırada bulunmaktadır. Bu hastalık çok seyrek olarak çocuklarda da görülebilmektedir.”

ZAYIF BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNE DİKKAT 
“Lenfomaya neyin sebep olduğu kesin olarak açıklığa kavuşturulamamış olmakla birlikte araştırmacılar, bazı risk faktörlerini belirlemişlerdir. Risk etkenleri şu şekilde sıralanabilir; Yaş, cinsiyet, ırk, etnik köken ve coğrafya, aile öyküsü, bazı kimyasallara ve ilaçlara maruz kalma, radyasyon maruziyeti, zayıflamış bir bağışıklık sistemine sahip olmak, otoimmün hastalıklar, bazı enfeksiyonlar. Maalesef lenfomalar için erken tespite yönelik kabul edilmiş bir tarama metodu bulunmamaktadır. Bu nedenle kişilerin lenfoma belirtisi olabilecek belirtileri bilmeleri ve bu belirtileri tespit etmeleri durumunda bir sağlık kuruluşuna başvurmaları büyük önem taşımaktadır.” 

Haber: Süleyman Ok 

İlginizi Çekebilir

50 yaş ve üzeri prostat kanserine dikkat!

İlginizi Çekebilir

Bu nine Cumhuriyet ile aynı yaşta

İlginizi Çekebilir

Lenfoma erkeklerde daha sık görülüyor 

Haber Yorumları

Yorum Yaz

97347

Hakkımızda

Kirikkalehaber.net'de kırıkkale'ye dair önemli haberleri, Kırıkkale son dakika haberlerini ve Kırıkkale ile ilgili gelişmeleri, hava durumu ve namaz vakitlerini bulabilirsiniz.

Uygulamamız

Üyeliklerimiz

İha üyesidir

İletişim

Ovacık Mah. 590. Sk. Gökarık Apt. No: 5/6 Kırıkkale

info@gazetekale.com

03183331171

03183331171