KIRIKKALE
22°
00:9

Öğleye kalan Süre

Saygılı; “Sistemin uygulandığı ilk şehir Kırıkkale”

ASELSAN ve Kırıkkale Belediyesince kentte hayata geçirilen "akıllı kavşak" uygulaması, yılda 4 milyon 200 bin gram karbon salınımını engelliyor.


KIRIKKALE (AA) - ASELSAN tarafından geliştirilen ve ilk olarak Kırıkkale'de 17 kavşakta uygulanmaya başlanan sistem, yeni teknolojiler ve yapay zekayla çalışarak trafik ışıklarının süresini yoğunluğa göre anlık belirliyor. Uygulama ile karbon salınımının azaltılmasının yanı sıra, ciddi anlamda zaman ve yakıt tasarrufu sağlanarak sürücülerin trafikte daha az süre geçirmeleri amaçlanıyor.

"YAKLAŞIK 1 MİLYON 700 LİTRE YAKIT TASARRUFU SAĞLANIYOR"
Belediye Başkanı Mehmet Saygılı, AA muhabirine, ocak ayında kentte "akıllı kavşak" projesini hayata geçirdiklerini söyledi. Bu sayede sistemin kurulduğu kavşaklarda yoğunluğa göre araçlara geçiş hakkı verildiğini anlatan Saygılı, şöyle konuştu: "Projenin özellikle zaman açısından çok ciddi avantajı var. Trafikte geçen süre yüzde 29 azalıyor. Trafikte kısa süre, ekstra avantajlar da sağlıyor. Bunlardan biri de yakıt tasarrufu. Bir yılda yaklaşık 1 milyon 700 litre yakıt tasarrufu sağlanıyor. Bunun yaklaşık bedeli 20 milyon lira civarında. Uygulamayla zaman ve yakıt tasarrufunun yanında en önemli konu ise karbon salınımı. Emisyonla ilgili ciddi bir çevre kirliliği önleniyor. Bir yıl içerisinde yapmış olduğumuz simülasyonlarda 4 milyon 200 bin gram karbon salınımı önleniyor. Bu da çevreye ciddi katkı sağlıyor."

"SİSTEMİN UYGULANDIĞI İLK ŞEHİR KIRIKKALE"
Uygulamanın ASELSAN tarafında yerli ve milli olarak geliştirildiğine dikkati çeken Saygılı, şunları kaydetti: "ASELSAN'ın projesinin Türkiye'de uygulandığı ilk il Kırıkkale. Vatandaşlardan güzel geri dönüşler oldu. Mesela, siz kırmızı ışıkta bekliyorsunuz ve klasik yöntemle çalışan kırmızı ışıkta süreniz 60 saniye. Siz 60 saniye beklerken karşı tarafa yeşil yanıyor ama araç yok. Boşu boşuna beklemiş, yakıt tüketmiş ve daha çok karbon salınımı yapmış oluyorsunuz. Bu uygulamada kameraların kaydettiği yoğunluğa göre yapay zeka, kırmızı ve yeşil ışığın hangi kavşakta hangi yöne ne zaman yanacağını belirliyor. Yapay zeka araçların yoğun olduğu kısımları tespit ederek o tarafa yol veriyor. Vatandaşlarımız bu anlamda memnuniyetlerini her ortamda dile getiriyor."
 

 

İlginizi Çekebilir

Kırıkkale Belediyesi, Tam Bana Göre Festival’ine katılacak

İlginizi Çekebilir

Yahşihan ne istiyorsa yapmaya hazırız 

İlginizi Çekebilir

Kırıkkale Belediyesi’nden rengarenk bozlak gecesi 

Haber Yorumları

Yorum Yaz

55779

Hakkımızda

Kirikkalehaber.net'de kırıkkale'ye dair önemli haberleri, Kırıkkale son dakika haberlerini ve Kırıkkale ile ilgili gelişmeleri, hava durumu ve namaz vakitlerini bulabilirsiniz.

Uygulamamız

Üyeliklerimiz

İha üyesidir

İletişim

Ovacık Mah. 590. Sk. Gökarık Apt. No: 5/6 Kırıkkale

info@gazetekale.com

03183331171

03183331171