KIRIKKALE
21°
00:56

Öğleye kalan Süre

Tokaçtan bağlama yapan aşık Dede Bekar

Kırıkkale’nin hoyrat tepelerinde, taşlı yollardan gidilen küçük köylerinde, tandırında çöreği pişen, bacasından dumanı tüten kerpiç evlerinde, kim bilir kaç yetenek yaşadı. Kim bilir, ne acılar çekmiş, ne ağıtlar, türküler yakmış kaç aşık geldi geçti bu c


İSMİNİ ŞIH’TAN ALDI
Değerli sanatçımız, 1942 yılında Keskin’e bağlı Hacı Ali Obası Köyü’nde dünyaya geldi. Sanatçımız, tek odalı kerpiç bir evde, fakir bir ailenin çocuğu olarak açtı gözlerini.  Yoksullukla başlayan hayatı, acıyla, kederle devam edecekti. Aşık Dede Bekar henüz yeni doğmuşken, köylerine Şıh Tahir adı verilen bir evliya geldi. Aşık Dede Bekar’ın ailesi ise çocuklarının ismini bu evliyanın koymasını istedi. Evliya ise Şıh Dede ismini verdi. Şıh Dede, zamanla Aşık Dede Bekar olacaktı. 


ÖRNEK ALDIĞI KİŞİ HACI TAŞAN’DI
Şıh Dede henüz 7 yaşındayken babasını kaybetti. Fakirliğin üzerine bir de yetimlik eklendi. Bu saatten sonra çoğunlukla büyükannesinin yanında yaşadı Şıh Dede. Köyünde okul bulunmayan ve bu nedenle hiç okula gitmeyen Şıh Dede, okuma yazmayı da kendi imkanları ile öğrendi. O dönemler mesleği çobanlık olan Şıh Dede, köyde bulduğu bir tokacın üzerine bağladığı teller ile, bağlama çalmayı öğrenmeye çalıştı. Hayran olunası bir sese sahip olan Şıh Dede, çobanlıktan biriktirdiği üç beş kuruşla bir bağlama aldı ve güzel sesi sayesinde civar köylerin dikkatini çekmeyi başardı. Şıh Dede artık köylerde düğünlere çıkarak para kazanıyordu. Örnek aldığı isim ise Hacı Taşan idi. 

KARA SEVDA, ADINI DEĞİŞTİRDİ
Şıh Dede, köylerde düğünlere çıkmaya devam ediyor, zaman böyle akıp gidiyordu. Ancak Şıh Dede bir gün gönlünü bir güzele kaptırdı. Bu öylesine bir sevdaydı ki, artık Şıh Dede’nin adı o yörede Aşık Dede Bekar olarak anılmaya başladı. Ancak, sevdiği kızı ne yaptı ne ettiyse yine de vermediler. Aşık Dede Bekar’da kaderine razı oldu ve bulunduğu köyden Keskin Merkez’e taşındı. Artık yaşadığı sevdanın da etkisiyle türküler yazmaya başladı. İlk türküsü ise sevdiği güzele oldu. 

KENDİNİ SAZINDA ADADI
Aşık Dede Bekar, sevdiği kızı alamayınca aşkını kalbine gömdü ve başka biri ile bir yuva kurdu. Ancak felek burada da bırakmadı Aşık Dede Bekar’ın. Bu sefer de genç yaşta eşini kaybetti Aşık Dede Bekar. Son bir evlilik daha yaptı. Bu evlilikten ise 5 çocuk sahibi oldu Aşık Dede Bekar. Sonra kendini sazını adadı. Yüzlerce şarkı besteledi, onlarca plak ve kaset çıkardı. Tarih 28 Kasım 2001 gösterirken, yaşadığı tüm acıları, dertleri ve kederleri geride bırakarak, bu dünyadan göçtü Aşık Dede Bekar.

Haber: Burak Çalışkan 

Haber Yorumları

Yorum Yaz

88865

Hakkımızda

Kirikkalehaber.net'de kırıkkale'ye dair önemli haberleri, Kırıkkale son dakika haberlerini ve Kırıkkale ile ilgili gelişmeleri, hava durumu ve namaz vakitlerini bulabilirsiniz.

Uygulamamız

Üyeliklerimiz

İha üyesidir

İletişim

Ovacık Mah. 590. Sk. Gökarık Apt. No: 5/6 Kırıkkale

info@gazetekale.com

03183331171

03183331171