KIRIKKALE
24°
03:35

İkindi'ye Kalan Süre

Türkiye'nin uzay yolculuğu başlıyor!

Türkiye'nin Milli Uzay Programı kapsamında başlattığı Ay Araştırma Programı ile geliştirilen ilk uzay aracı, 2026 yılında uzay yolculuğuna başlayacak.


10 YILLIK PLAN HAZIR
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Uzay Ajansı ve Kurum çalışmaları ile ülkedeki kuruluşların katkılarıyla hazırlanan Milli Uzay Programı kapsamında Türkiye'nin 10 yıllık plan ve hedefleri belirlendi.

İLK ETAPTA SERT İNİŞ YAPILACAK
Kurulduğundan bu yana, yer alması için çalışmalarına tüm hızıyla devam eden Türkiye Uzay Ajansı, görev kapsamında Ay'a sert iniş gerçekleştirecek. Ay Araştırma Programı'nın ilk aşaması olan AYAP-1 kapsamında Ay'ın yörüngeden keşfi ve Ay yüzeyi ile ilk temasın gerçekleştirilmesi, ikinci aşamada ise AYAP-2 Projesi ile yumuşak iniş yöntemiyle yüzeye bir gezici keşif aracının indirilmesi hedeflendi. AYAP-1 Projesi kapsamında Dünya'dan Ay yörüngesine ulaşarak buradan veri toplayan ve sonrasında Ay yüzeyiyle teması sağlayacak bir uzay aracı geliştirilerek görev operasyonları yürütülecek.

UZAY ARACININ YAPIMI SÜRÜYOR
Uzay aracının "Sistem Seviyesi Tasarım Aşaması" tamamlanarak, "Ayrıntılı Tasarım (Ekipman/Modül/Bileşen Geliştirme) Aşaması" faaliyetleri yürütülüyor. Uzay aracı üzerinde kullanılacak tüm ekipmanların görev için yeterlilikleri gözden geçirildi ve bazı ekipmanlar için yeterlilik modellerinin üretimleri başladı. Bu ekipmanların yeterlilik testini başarıyla geçmesi sonrasında uçuş modelleri üretilerek uzay aracına entegre edilecek. Uzay aracı kapsamında teslim süresi uzun ekipmanlar ve bileşenler için sözleşmeler imzalandı ve "Uzay Aracı Uçuş Modeli" üzerinde kullanılacak tüm ekipmanların planlaması hazırlandı. Uzay aracını oluşturan alt sistem ve ekipmanların uçuş modellerinin üretilmesi sonrasında sistem seviyesi entegrasyonu gerçekleştirilecek ve ardından çevresel (titreşim, ısıl-vakum, elektromanyetik uyumluluk gibi) ve işlevsel testler yapılacak. Aracın tüm süreçlerinin 2026 yılında tamamlanıp fırlatılması planlanıyor.

ARACIN TASARIMLARI YERLİ OLACAK
Uzay aracının tasarımları tamamen yerli mühendisler tarafından yapıldı. Aracın entegrasyonu, testleri ve operasyonları da Türkiye'nin altyapıları kullanılarak kendi sermayemiz tarafından gerçekleştirilecek.

Haber:Burak Şenol

Haber Yorumları

Yorum Yaz

31893

Hakkımızda

Kirikkalehaber.net'de kırıkkale'ye dair önemli haberleri, Kırıkkale son dakika haberlerini ve Kırıkkale ile ilgili gelişmeleri, hava durumu ve namaz vakitlerini bulabilirsiniz.

Uygulamamız

Üyeliklerimiz

İha üyesidir

İletişim

Ovacık Mah. 590. Sk. Gökarık Apt. No: 5/6 Kırıkkale

info@gazetekale.com

03183331171

03183331171