KIRIKKALE
25°
02:27

Öğleye kalan Süre

Şap hastalığına karşı önlemler alındı

İl Tarım ve Orman Müdürü Sırrı Yılmaz, Kırıkkale’de Şap-2 hastalığına karşın alınan önlemlerle ilgili açıklama yaptı. Yılmaz, Kırıkkale’de şap hastalığının görülmediğini ve bu konuda aşılama çalışmalarının yapıldığını ifade etti.


ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR 
Müdür Yılmaz, açıklamasında şu ifadelere yer verdi, “Irak'ta şap hastalığıyla ilgili gelişmelerin ortaya çıkması üzerine, Bakanlığımıza bağlı Şap Enstitüsü Müdürlüğünde incelenmek üzere farklı İllerden numuneler istenmiştir. Gönderilen bir numunenin, daha önce ülkemizde rastlanmayan SAT-2 serotipi olduğu tespit edilerek etken izole edilmiştir.  Bakanlığımız Şap Enstitü Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar neticesinde SAT-2 serotipine karşı aşı üretilmiş ve 9 Mart 2023 tarihi itibarıyla kullanıma hazır hale getirilmiştir.”


64 BİN BÜYÜKBAŞ HAYVAN BULUNUYOR 
“Kırıkkale’de 64 bin büyükbaş hayvan ile 175.000 küçükbaş hayvan mevcuttur. İlkbahar Şap Aşılama Kampanyası dahilinde yapılan çalışmalarda, SAT-2 serotipi şap hastalığını taşıyan hastalık vakası tespit edilmemiştir. Hâlihazırda İlkbahar Şap Aşılama Kampanyası devam etmektedir. İlimizde hastalığın yayılmasını önleyici tüm tedbirler alınarak, Şap Hastalığı Yerel Sağlık Komisyonu oluşturulmuştur. Ayrıca Hayvan Sağlığı Zabıtası Komisyon Kararı alınarak ilgili kurumlarla derhal iletişime geçilmiştir.” Hayvan sağlığı zabıtası komisyonu tarafından önemli kararlar alındı.”


KOMİSYON ÖNEMLİ KARARLAR ALDI 
1- İl içi ve İl dışı hayvan hareketlerinin durdurulmasına, 
2- Veteriner Sağlık Raporu düzenlenmemesine,
3- Kırıkkale Belediyesi Hayvan Pazarının kapatılmasına,
4- Kesim, İthalat-ihracat amaçlı hayvan hareket ve sevklerinin muaf tutulmasına, 
5- Bakanlık personellerimizin, Belediye Zabıtası ve kolluk kuvvetlerinin işbirliğiyle yol kontrollerinin sıklaştırılmasına, 
6- İşletmelerde ve yol kontrolleri denetimlerinde belgesiz veya belgesindeki özelliklere uymayan hayvan sahipleri hakkında yasal işlem yapılmasına,
karar verilmiş olup kararlar ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşılmıştır” ifadesine yer verdi.

Haber: Burak Çalışkan 

İlginizi Çekebilir

Tren garındaki 2 şüpheli uyuşturucu hapla yakalandı

İlginizi Çekebilir

Kırıkkale’de binlerce öğrenci bugünü bekliyor!

İlginizi Çekebilir

Cumhuriyet ilelebet var olacak

Haber Yorumları

Yorum Yaz

21780

Hakkımızda

Kirikkalehaber.net'de kırıkkale'ye dair önemli haberleri, Kırıkkale son dakika haberlerini ve Kırıkkale ile ilgili gelişmeleri, hava durumu ve namaz vakitlerini bulabilirsiniz.

Uygulamamız

Üyeliklerimiz

İha üyesidir

İletişim

Ovacık Mah. 590. Sk. Gökarık Apt. No: 5/6 Kırıkkale

info@gazetekale.com

03183331171

03183331171