KIRIKKALE
24°
01:29

İkindi'ye Kalan Süre

Kırıkkale, Yozgat Kayseri, Kırşehir, Nevşehir! Herkes bu köyü merak ediyor

Kırıkkale’nin çeşitli kültür mirasına ev sahipliği yapan Hasandede köyü, hem manevi hem de güzellikleriyle dikkatleri üzerine çekiyor.


2013 YILINDA BELEDİYE STATÜSÜ DÜŞTÜ
Kent merkezine sadece 12 kilometre uzaklıkta olan Hasandede, ağızlarda unutulmayan lezzet bırakan üzümüyle de tanınıyor. Merkeze bağlı en yakın köyler arasında yer alan Hasandede’nin belediyelik ve azalan nüfusla birlikte köy olma geçmişi bulunuyor. Şuan ki köyün ismi 1925 yılı kayıtlarında Hasandede, 1946 yılı kayıtlarında ise Doğanay olarak geçmekte. 20 Ağustos 1971'de belediye statüsü alarak beldeye dönüşen köyün belediye statüsü, nüfusunun 2000 kişinin altına düşmesi üzerine 2013 yılında sona erdi.

EVLİYALARA, ERENLERE EV SAHİPLİĞİ YAPTI
Anadolu fiziksel konumu sebebiyle kültürel açıdan zengin bir yapıya sahiptir. Yüzyıllar boyunca çeşitli halk ve kültürlerin yaşayıp kaynaştığı Anadolu toprakları birçok dinin gelişimine ve yayılışına mekân olmuştur. Bir zamanlar Ana Tanrıçanın yaşadığı topraklarda zamanla Meryemler ve Azizler, sonraları ise Evliyalar, Pirler, Erenler yaşamıştır. Bunlar arasında önemli bir yeri olan Hasan Dede ve Hasan Dede Türbesi Kırıkkale’ye bağlı, aynı adla anılan kasabada bulunmaktadır. Kasaba önceleri “Süleymanlı”, “Çukurcak” ve “İkikol” adlarını almış sonunda bu topraklarda yaşayıp bölgenin gelişmesinde önemli katkıları olan ve halkça büyük bir saygı gören Hasan Dede’nin adını almıştır.

AHMET YESEVİ EKOLÜNÜN ÖNEMLİ BİR ŞAHSİYETİDİR
Anadolu’nun çok renkli inanç mozaiğinin önemli bir parçası olan Hasandede 16. yüzyılda yaşamış olup Hoca Ahmet Yesevi ekolünün önemli bir şahsiyetidir. Türbenin yanında Kanuni Sultan Süleyman zamanında yapılan cami bulunmaktadır. Horasan’dan Anadolu’ya gelen Hasandede, Osmanlı ordusu ile çeşitli savaşlara katılmıştır. Anadolu’da çıkan anlaşmazlık ve isyanlarda ara buluculuk yapmıştır. Padişah fermanı ile şu anda türbesinin bulunduğu bölgede kendisine arazi verilmiştir.

ZİYARETÇİLERİN UĞRAK NOKTASI
Hz. Muhammed’in soyundan geldiği bilinen Hasandede çok önemli bir İslam Hukukçusu olarak görülmektedir. Aynı zamanda Hoca Ahmet Yesevi, Hacı Bektaş-ı Veli ve Yunus Emre felsefesinden izler taşıyan şiirleri de mevcuttur. Bilge kişiliği ve şiirleriyle halkı aydınlatmıştır. Türbe, dini hassasiyeti bulunan birçok kesim tarafından çok önemli bir konumda bulunmaktadır. Yılın her döneminde ve özellikle Hacı Bektaş-ı Veli Anma Törenleri’nin yapılmakta olduğu ağustos ayında birçok ziyaretçinin uğrak noktası konumunda bulunmaktadır. Mekke’den getirilmiş ve cami duvarının içerisine konumlandırılmış olan “Mekke Taşı” da bu lokasyona ayrı bir önem kazandırmaktadır. Ankara - Kırşehir - Kayseri - Kırıkkale yol güzergahlarına çok yakında bulunması sebebiyle kolayca ziyaret edilebilir bir noktadadır.

Haber:Büşra Özbek
 

İlginizi Çekebilir

Kırıkkaleli aileler zorluklarla boğuşuyor!

İlginizi Çekebilir

Kırıkkale'de konuşan Bakan Tekin’den İsrail-Filistin savaşı açıklaması

İlginizi Çekebilir

Anneler ve adaylarına süt eğitimi verildi

Haber Yorumları

Yorum Yaz

39041

Hakkımızda

Kirikkalehaber.net'de kırıkkale'ye dair önemli haberleri, Kırıkkale son dakika haberlerini ve Kırıkkale ile ilgili gelişmeleri, hava durumu ve namaz vakitlerini bulabilirsiniz.

Uygulamamız

Üyeliklerimiz

İha üyesidir

İletişim

Ovacık Mah. 590. Sk. Gökarık Apt. No: 5/6 Kırıkkale

info@gazetekale.com

03183331171

03183331171