KIRIKKALE
19°
01:16

Akşam'a Kalan Süre

Şap hastalığı nedir? Hangi hayvanlarda görülür?

Şap hastalığı, çift toynaklı hayvanlarda görülen, oldukça bulaşıcı, viral bir enfeksiyon hastalığıdır. Şap hastalığına Picornaviridae ailesine ait olan Aphthovirus neden olur.


Şap hastalığı, genellikle sığır, koyun, keçi, yaban domuzu gibi çift toynaklı hayvanlarda görülür. Hayvanlarda en çok ağız ve tırnaklarda tutulum gözlenir.

Şap hastalığının belirtileri şunlardır:

Ateş

İştahsızlık

Depresyon

Salya akışı

Ağız ve burunda yaralar

Tırnaklarda yaralar

Süt veriminde azalma

Şap hastalığı, hayvanlarda ölüme neden olabilen ciddi bir hastalıktır. Özellikle zayıf ve yavru hayvanlarda ölüm riski daha yüksektir. Şap hastalığı, enfekte hayvanların solunum yolu salgıları, tükürük ve dışkısı yoluyla yayılmaktadır. Ayrıca, enfekte hayvanların ağız, burun ve ayaklarda görülen lezyonlar da enfeksiyonun yayılmasına sebep olabilmektedir. Şap hastalığının tedavisinde, antiviral ilaçlar kullanılmaktadır. Ancak, bu ilaçlar, hastalığın semptomlarını hafifletmeye yardımcı olmakta, ancak hastalığı tamamen ortadan kaldırmamaktadır.

Şap hastalığının yayılmasını önlemek için, aşağıdaki önlemler alınabilir:

Enfekte hayvanlar izole edilmelidir.
Enfekte hayvanların bulunduğu alanlar dezenfekte edilmelidir.
Hayvanların aşılanması sağlanmalıdır.
Şap hastalığı, dünya çapında yaygın olarak görülen bir hastalıktır. Türkiye'de de, Şap hastalığının yayılmasını önlemek için, düzenli olarak aşılama çalışmaları yapılmaktadır.

İlginizi Çekebilir

Kırıkkale'de Şap Hastalığı alarmı!

İlginizi Çekebilir

Şap hastalığına karşı önlemler alındı

Haber Yorumları

Yorum Yaz

84758

Hakkımızda

Kirikkalehaber.net'de kırıkkale'ye dair önemli haberleri, Kırıkkale son dakika haberlerini ve Kırıkkale ile ilgili gelişmeleri, hava durumu ve namaz vakitlerini bulabilirsiniz.

Uygulamamız

Üyeliklerimiz

İha üyesidir

İletişim

Ovacık Mah. 590. Sk. Gökarık Apt. No: 5/6 Kırıkkale

info@gazetekale.com

03183331171

03183331171