KIRIKKALE
25°

Kırıkkale semalarında herkes bunu görüyor!

Uçakların havadayken neden arkalarında beyaz iz ve duman şeklinde bulutlar bıraktığını hepimiz merak etmişizdir. Bu izlerin kimyasal maddeler taşıdığı ve bizi zehirlediği iddialarını duymayanımız yoktur. Peki bu izle neden var? Zehirli mi?


KİMYASAL MADDE İDDİASI
Gökyüzünün içinde seyreden uçakların arkalarında gözlenen küçük, suni ve çizgi şeklindeki bulutları hemen hemen her gün gökyüzünde gözlemlemek mümkün. Bazı insanlar bu izlerin "kimyasal madde" olduğunu iddia ederek vatandaşları paniğe sürükledi.

YOĞUNLAŞMAYLA ORTAYA ÇIKIYOR
Dikkat ettiyseniz, motorlarının ardında beyaz izler bıraktığı uçaklar, yüksekten uçan uçaklardır. Çünkü alçak irtifalarda uçan uçaklarda bu görüntüye rastlamamız pek mümkün değil. Uçakların arkasında oluşan ve “kuyruk izi (contrail)” olarak bilinen iz, uçaklardan çıkan sıcak egzoz gazı nedeniyle oluşmaktadır. Uçaklar, yaklaşık 25-30 bin feet yükseklikte uçmaktadır ve bu seviyedeki hava sıcaklığı yaklaşık -50 derece civarındadır. Uçak egzozundan çıkan gaz, çevreye göre çok daha sıcaktır ve donma noktasının çok altındaki havayla karşılaşıp hızlı biçimde yoğunlaşmaktadır. Bu yoğunlaşma dakikalarca hatta saatlerce sürebilen sirüs bulutları oluşturacak şekilde donmaktadır. Bu izler iddia edildiği gibi hava durumunu değiştirebilecek etkide değildirler. Bu durum soğuk bir havada cama doğru nefes vermeye benzetiliyor.

ASLINDA İZLER GEÇMİYOR
Sosyal medyada paylaşılan bazı görüntülerde uçakların kuyruk izi, aniden kesiliyor gibi görülmektedir. Öncelikle uçağın hızı ve uzaklık ani bir kesinti izlenimi verse de azalarak kaybolma durumu söz konusudur. Bu izlerin oluşabilmesi için, havada yeterince yüksek nispi nem ve belli bir sıcaklık gerekmektedir. Dolayısıyla kuyruk izinin kaybolmaya başladığı durumlar, atmosferdeki hava koşullarının değişimiyle ilgilidir.

Haber:Burak Şenol

İlginizi Çekebilir

Lise öğrencilerine siber eğitim

İlginizi Çekebilir

Atatürk’e hakaret eden dönerci "Hacı" serbest!

İlginizi Çekebilir

Sosyal medya bunu konuşuyor! Şulemsi kimdir?

Haber Yorumları

Yorum Yaz

64972

Hakkımızda

Kirikkalehaber.net'de kırıkkale'ye dair önemli haberleri, Kırıkkale son dakika haberlerini ve Kırıkkale ile ilgili gelişmeleri, hava durumu ve namaz vakitlerini bulabilirsiniz.

Uygulamamız

Üyeliklerimiz

İha üyesidir

İletişim

Ovacık Mah. 590. Sk. Gökarık Apt. No: 5/6 Kırıkkale

info@gazetekale.com

03183331171

03183331171